Osuđen zviždač koji je otkrio istinu o zločinima američke vojske

Objavljeno: 27.07.2021, 23:54h

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava i slobodu štampe su danas izrazili zgražanje  kada je uzbunjivač Daniel Hale, koji je ranije ove godine priznao krivicu za kršenje Zakona o špijunaži, osuđen na 45 mjeseci zatvora zbog davanja novinaru povjerljivih podataka o ubistvima koja su počinjena putem dronova vojske SAD.

“Zviždač Daniel Hale upravo je osuđen na 45 mjeseci zatvora zbog razotkrivanja američkih ratnih zločina”, saopštila je antiratna grupa CodePink. “Iako nije kažnjen 10 godina kako smo se pribojavali, predugo je 45 mjeseci.”

“Njegov je zločin je što je govorio ovu istinu: 90% ubijenih od američkih dronova su slučajni prolaznici, a ne predviđene mete”, rekao je Edward Snowden. “Trebao je dobiti medalju.”

“Počinio je krivično djelo da bi skrenuo pažnju na ono što je vjerovao da je nemoralno vladino ponašanje počinjeno pod plaštom tajnosti i suprotno javnim izjavama tadašnjeg predsjednika [Baraka] Obame u vezi s navodnom preciznošću američkog vojnog programa dronova”, napisaali su advokati Todd Richman i Cadence Mertz koji su branili zviždača, prenosi commondreams.org.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register