Green home: Počelo istraživanje fauna dna gornjeg toka rijeke Zete

Objavljeno: 27.07.2021, 11:34h

Prisustvo ili odsustvo vodenih beskičmenjaka dobar pokazatelj stanja rječnog sistema

NVO Green Home počela je istraživanje makrozoobentosa (fauna dna) u gornjem toku rijeke Zete. Makrozoobentos je naziv za vodene beskičmenjake koji ne prolaze kroz mrežu promjera okca 100 do 500 μm i naseljavaju dno slatkovodnih ekosistema.

Cilj istraživanja je da se utvrdi sastav i struktura zajednice makroozoobentosa na degradiranoj lokaciji (promijenjene hidromorfologije) i prirodnoj lokaciji. Istraživanje treba da da odgovor na pitanje kako hidromorfološki faktori na različitim lokacijama utiču na sastav i strukturu makrozoobentosa kao i na ekološke uslove u rijeci.

Stepen osjetljivosti poznatih vrsta i njihovo prisustvo ili odsustvo mogu nam dati informaciju o stanju određenog riječnog sistema. Kroz posljednjih nekoliko decenija makrozoobentos se najčešće koristi kao biološki element prilikom procjene ekološkog stanja slatkovodnih ekosistema.

Nakon sprovedenog istraživanja biće pripremljen izvještaj koji će biti predstavljen nadležnim institucijama i javnosti.

Pored pomenutog istraživanja, u narednom periodu sprovešće se i identifikacija pritisaka u gornjem toku rijeke Zete ali i hidromorfološka ocjena stanja rijeke. Terensko istraživanje se radi zbog sticanja sveobuhvatne slike stanja rijeke i razumijevanja kumulativnih uticaja trenutnih pritisaka, ali i radi izrade Plana sanacije ugroženih zona obale i korita rijeke, sa kratkoročnim, srednjeročnim i dugoročnim mjerama. Aktivnosti će se realizovati u saradnji sa Društvom Mladih Ekologa iz Nikšića, piše u saopštenju dostavljenom medijima.

Aktivnosti se sprovode u okviru projekta: „Doprinos očuvanju prirodnih vrijednosti Gornjeg toka rijeke Zete u Crnoj Gori“ koji je finansijski podržan od strane BirdLife – a i Partnerskog fonda za kritične ekosisteme – CEPF.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register