Несувисле политичке турбуленције и статус Владе

Objavljeno: 26.07.2021, 20:34h

Пише: Војин ГРУБАЧ

На политичкој сцени Црне Горе владају велике политичке турбуленције које уносе беспокојство у народ.

На једној страни видимо огромни политички и медијски пресинг бившег режима којем побједници на изборима професионално не парирају, што је несхватљиво.

На другој страни, присуствујемо приземној и оштрој медијској тучи, која се ‘каменовањем’ може назвати, међу тзв. партијама побједницама на релацији ДФ- Демократе али и размјењивању тешких удараца на релацији Влада- ДФ.

Сада је ситуација таква да ДФ оптужује Демократе да су оне главни кривци што не испуњавају жељу ДФ-а за обарањем Владе Црне Горе.

И опет, нико од тих актера не обраћа пажњу на прошли режим, који преко многобројних медија и стотина колумниста и пропагандиста суверено влада медијским небом и диктира теме кроз медијске хајке.

Управо зато морамо констатовати да је очит вапијући недостатак баланса, такта и мудрости код свих актера ове приче. Баш свих, и партија и Владе.

Концепт експертске Владе je обзнањен на вријеме

Непосредно прије претходних парламентарних избора, тачније 11. јула 2020. године, Грађански покрет УРА је обзнанио концепт експертске Владе.

На тај документ су опозиционе партије одмах морале обратити пажњу и рефлексом самоодржања реаговати.

Разлог је очит, то је био једини модел рушења Монструма уколико ГП УРА буде “језичак на ваги” или другачије речено- битно “клатно” које само одређује страну којој ће се приклонити.

Опозиционе партије су се већ тада одмах морале срести с ГП УРА и договарати око тога концепта и разјаснити позиције уколико 30. августа условно падне режим.

Њих то није интересовало, па су се зачудиле када је то постао услов формирања Владе. Њих увијек нeшто зачуди и изненади а тако је било и трагичних тридесет година “које су појели скакавци”?!

Прије свега, нису извукли никакву поуку из понашања ранијих “језичака на ваги”: Позитивне и Бошњачке странке, које су својим одлукама продужили живот Монструму и довеле Црну Гору на руб грађанског рата.

То свједочи о њиховој апсолутној неодговорности и политичкој неозбиљности! Зато се и десило очекивано, да се Влада формира управо онако како је њу замислила коалиција “Црно на бијело”, и никако другачије. Чак је испало много боље него што је могло бити.

“Jезичак на ваги” као кључни елемент

У тоталитарном систему, какав је у Црној Гори био тридесет година, “језичак на ваги” је увијек био кључни елемент који опредијељује политичку будућност Црне Горе јер уопште не зависи од воље и жеља двије остале условне већине.

На примјер, Позитивна и Бошњачка странка су као бивши “језичци на ваги” могле спокојно бирати којој ће се недовољној већини приклонити.

Приклонили су се Монструму и добили све што су пожељели, продужавајући својим меркантилним избором агонију Црне Горе која се потом још брже кретала ка провалији.

Демократски фронт је у очајању, нека се сјете тога очајања, тада покушао промијенити одлуку Бошњачке странке.Наиме, лидер ПзП Небојша Медојевић је нудио БС- у да формира Владу с ким пожели само без ДПС-а, наравно и без ДФ-а, што је одбијено.

Потом је Медојевић понудио БС-у да самостално формира Владу без иједне друге партије, и то је БС одбио. Даље знамо шта је било, крволочни прогон лидера ДФ-а послије чега је полуђели режим Ђукановића ударио на Православну цркву!

Елем, да ГП УРА није 11. јула обзнанила да жели рушење режима Монструма, већ да ће размислити шта да ради, сумње нема да би јој ДФ понудио исто оно што су прије четири године нудили Бошњачкој странци.

У том случају, данас би Влада била сачињена само од ГП УРА или с понеком партијом с којом би Абазовић желио чинити власт, али је сигурно да у њој не би било нити ДПС-а нити ДФ- а.

При чему се не смије искључити варијанта да у свим будућим Владама такође неће фигурисати нити ДПС, нити ДФ.

Исто као што је ДФ својевремено нудио Бошњачкој странци све само да се стари режим сруши, тако су и чауши бившег сатанистичког режима Ђукановића суфлирали ГП УРА шта да ради и нудили све што пожели.

На примјер, да Абазовић формира Владу без ДПС-а и ДФ-а и да узме од осталих кога хоће. Дритан Абазовић је часно све то одбио и био изложен незапамћеној хајци од бившег режима која ни до дан данас није престала.

И то опет није било довољно за успјех, јер је хајка на концепт ГП УРА послије 30. августа кренула и од лидера ДФ.

На концу је упокојени митрополит Амфилохије, који је од свих имао најбољи преглед политичке шаховске табле у новонасталој ситуацији, а знајући да је предлог ГП УРА једино могуће рјешење, које је чак и сасвим коректно, под Острогом на кључном састанку са лидерима побједницима избора- ставио тачку на све егоистичке смутње и сатанистички режим је пао.

На какав начин су се незадовољници однијели према упокојеном Митрополиту на том састанку, то је јавности познато. Неразумно и испод сваког нивоа!

Није проблем ДФ-а у Демократама

Послије свега, јасно је проблем ДФ-а није у Демократама који не желе авантуру рушења Владе.

Проблем ДФ-а је у “језичку на ваги”, који сада није цјелокупни ГП УРА већ само један посланик те организације који може “преврнути капу” и вратити ДПС на власт просто зато да би ДФ био кажњен због лударања: изгубио сва мјеста по дубини и по висини, па опет био “прогоњен као звијер”!

Све су прилике да ДФ не помишља на спектакуларну варијанту поновног враћања у опозиционе клупе скупа са осталим побједницима, укључујући и ГП УРА са три посланика, док би четврти њихов посланик био дио нове већине која би брутално прогањала садашњу већину.

Сумње нема да ДФ није извукао поуке прошлости, нити се понаша здраворазумски јер у својој партијској опијености не признаје да су у рушењу Монструма три фактора била битнија од њих: Митрополија, непартијска јавност и “језичак на ваги”!

Иако су Митрополија и непартијска јавност учинили све што су могли, опет су коалиције око ДФ и Демократа биле поражене на изборима, и само је добра воља коалиције “Црно на бијело” могла срушити застрашујући режим који је гнобио народ.

Управо зато се разумна и одговорна јавност с поштовањем односи према томе потезу и тој одлуци ГП УРА, знајући да остатак опозиције никад не би срушио Мострума на државном нивоу.

Нажалост, ДФ све то не жели да види јер пати од хроничне и бизарне назахвалности, додатно допуштајући да их води страст и меркантилност а не мудрост и осјећај потребе да вуку исправне потезе у сваком моменту политичког дјеловања.

Зато, ако је тако нека иде све својим котрљајућим путевима па ћемо видјети како ће испасти на крају баладе.

Потреба коначног сламања Монструма, а не Владе

У сваком случају, јасно је да ће концепт ГП УРА око експертске Владе и даље бити на снази и да нема друге варијанте.

Обарање садашње Владе, са свим њеним недостацима, је мисија која није реална и биће одбијена од ГП УРА и ту је крај те приче.

Реконструкција Владе ће сигурно бити, али опет у њој неће бити лидера партија побједница.

Самим тим, потребно је прихватити реалност ситуације и послије несувисле политичке неконтролисаности напокон “стати на лопту”.

Вријеме је да се лидери партија побједница састану са Владом и договоре нешто друго- “мапу политичког пута” и то хронолошки.

А то значи, договорити се које реалне потезе мора урадити и Влада и Скупштина у коначној демонтажи бившег режима, који и даље суверено дивља медијским небом и контролише паралелни систем власти.

И све то завршити до локалних избора у Подгорици, чији ће резултати гласања показати шта су партије побједнице заслужиле и како котирају у народу.

Уколико Монструм падне у Подгорици, то ће означити његов коначни крај послије чега може полако “паковати кофере” и отићи на сметлиште историје.

Уколико побиједи, јер му партије побједице сада дозвољавају да ради што хоће, то ће значити да су се условни побједници прошлих парламентарних избора, послије крупних грешака које сада видимо, трагично “побили на нос”!

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply