Otkriveni virusi stari 15.000 godina, nisu svi mrtvi

Objavljeno: 22.07.2021, 09:48h

Otapanje leda neće dovesti samo do oslobađanja tih drevnih, arhiviranih mikroba i virusa, već će ih u budućnosti pustiti u naše okruženje

U novom istraživanju tim naučnika je uspio da identifikuje čitav niz jedinstvenih virusa starih 15.000 godina iz ledene kape Galaja na Tibetanskoj visoravni i stekne uvid u način njihovog funkcionisanja.

Poput početka nekog horor filma, drevna stvorenja izranjaju iz dubina permafrosta koji se topi – od nevjerovatno očuvane izumrle megafaune, poput vunastog nosoroga, do 40.000 godina starih ostataka džinovskog vuka i bakterija starih preko 750.000 godina, piše RTS.

Što je još nevjerovatnije, nisu svi mrtvi. Vijekovima stara mahovina uspjela je da oživi u toplini laboratorije. Takođe, živi su bili i sićušni okrugli crvi stari 42.000 godina.

Topljenje leda izaziva zabrinutost jer se u njemu nalaze i virusi koji se možda vraćaju da bi nas ponovo proganjali, prenosi portal Sajens alert.

“Otapanje leda neće dovesti samo do oslobađanja tih drevnih, arhiviranih mikroba i virusa, već će ih u budućnosti pustiti u naše okruženje”, pišu istraživači u novoj studiji, kojom je rukovodio mikrobiolog Đi Ping Šong sa državnog Univerziteta u Ohaju.

“Ovi lednici su nastajali postepeno, a zajedno s prašinom i gasovima, mnogo, mnogo virusa se takođe taložilo u tom ledu”, naglašava Šong.

Ovi mikrobi potencijalno predstavljaju sve one koji su se u to vrijeme nalazili u atmosferi, navode istraživači u svom radu.

U okviru ovih zamrznutih zapisa drevnih vremena, na 6,7 kilometara nadmorske visine u Kini, istraživači su otkrili da 28 od 33 virusa koje su identifikovali nikada ranije nisu viđeni.

“To su virusi koji bi uspijevali u ekstremnim okruženjima”, navodi mikrobiolog Metju Salivan.

Upoređujući njihove genetske sekvence sa bazom podataka poznatih virusa, tim je otkrio da su najzastupljeniji virusi u oba uzorka bili bakteriofagi koji mogu da zaraze Methylobacterium – bakterije važne za metanski ciklus u ledu.

“Ovi smrznuti virusi vjerovatno potiču iz tla ili biljaka i olakšavaju apsorpsciju hranljivih sastojaka svojim domaćinima”, zaključio je tim.

Iako ovaj novootkriveni spektar drevnih virusa izaziva nelagodu usred pandemije, najveća opasnost ne leži u njima, već u onome što oslobađa led koji se topi – ogromne rezerve metana i ugljenika. Međutim, jasno je i da ovaj led pruža uvid u prošle promjene životne sredine, kao i evoluciju virusa.

“Znamo vrlo malo o virusima i mikrobima u ovim ekstremnim okruženjima i o tome šta se tamo zapravo nalazi”, napominje geolog Loni Tompson, koji primjećuje da još nemamo odgovore na mnoga važna pitanja.

“Kako bakterije i virusi reaguju na klimatske promjene? Šta se dešava kada pređemo iz ledenog doba u toplo vrijeme kao što smo sada”, kaže Tompson.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply