Odgovor lažnog građaniste

Objavljeno: 22.07.2021, 14:45h

Piše: Omer ŠARKIĆ

Juče je održan protest povodom skandaloznih namještenja u prosvjeti, još skandaloznije ministarke Bratić, koji je organizovala GI „21 maj“. Na protestu sam bio viđen i uslikan u gro planu u više medija. Osvanuo sam i na jutrošnjoj naslovnici „Pobjede“, odmah iza gospođe Draginje Vuksanović – Stanković, govornice na protestu. Da li je baš slučajno takva fotografija izašla na naslovnici Pobjede? –  manje je bitno.

Od juče su mi stigle desetine poruka ili prozivki tipa „bravo, svaka ti čast, ipak si sa nama, najzad si uvidio kakvi su ovi“ – sa jedne strane, odnosno da sam izdajnik, lažni građanista, oduvijek sumnjiv skriveni podržavalac bivše vlasti – sa druge.

Skoro svima je promakla jedna „sitnica“ sa današnje fotografije u Pobjedi, da je ispred mene u visini kuka postavljen telefon na stativu, kojim sam snimao protest jer sam na njemu bio u svojstvu izvještača PCNEN-a, gdje sam poslije protesta objavio prilog o tome. (https://www.pcnen.com/portal/2021/07/21/odrzan-protest-ispred-ministarstva-prosvjete/)

Ovaj tekst pišem – ne da bih se pravdao bilo kome, jer da bih se nekome od vas koji ste me prozvali pravdao, trebao bi to da zasluži – a vi to nijeste: ni prvi (bivša vlast), ni drugi(sadašnja vlast).

Za trideset godina od kada sam aktivan na javnoj sceni uvijek sam se rukovodio principima, za razliku od većine vas koji politiku vidite kao kurvu – i to onu najneprincipijelniju, pa se tako i ponašate. Bez dosljednosti i principa prostitucija je časnije zanimanje, a politika samo unosnije. Kurva, na kraju krajeva, raspolaže svojim tijelom i prodaje ga, a vi prodajete naša zajedno sa dušom – koju one mogu sačuvati.

Iskoristiću ovaj svoj javni odgovor kao lažnog građaniste da vam saopštim još par stvari, što se mojih pogleda i stavova tiče.

Svojevremenim imenovanjem polupismenog Slavoljuba Stijepovića za ministra prosvjeta mislio sam da veće uvrede za prosvjetnu zajednicu i građane Crne Gore ne može biti. Prevario sam se. Nova „demokratska i narodna vlast“ je imenovanjem Vesne Bratić za ministarku prosvjete, plus kulture, nauke i sporta, uvrijedila sve pristojne građane Crne Gore, mada ona i nije postavljena na to mjesto kao servis građana već na zadovoljstvo poštovanog naroda. Takvim postavljenjem pljunuli ste u lice onom dijelu građana koji su se godinama, neki i decenijama, borili za istinske promjene, depolitizaciju državnih institucija, protiv partijskog zapošljavanja i ideološko isključivih namještenja. „Kadrove“ koje bira Vesna Bratić i postavlja na mjesta – takođe partijskih kadrova prošle vlasti – su uglavnom zastiđe, uglavnom ekstremni nacionalisti, uglavnom opskurne i ideološki ostrašćene osobe koje izazivaju revolt i gnijev kod pristojnih građana, a euforiju trijumfalizma kod poštovanog naroda.

Većinom namještenja u novoj vlasti, posebno u resoru kojim rukovodi ministarka Vesna Bratić, nova vlast izaziva veće podjele i antagonizme nego prošla. Toga ste, znam, veoma svjesni, ali većini vas su stavovi gospođa Bratić ideološka matrica, a priče o pomirenju floskula. Da budem još konkretniji: vi ste gospodo iz nove vlasti jedno partijsko zapošljavanje zamjenili drugim, jednu ideološku isključivost zamjenili drugom – u još rigidnijem obliku. Stim da  je među namještenjima iz prošle vlasti „po dubini“ bilo više profesionalaca i ljudi koji znaju svoj posao od ovih koje vi postavljate. Od svih predizbornih obećanja za ovih osam mjeseci od kada ste na vlasti, najveći usjeh vam je jučerašnje vraćanje Ulcinjske Solane u državno vlasništvo – što iskreno pozdravljam.

Kako ste mi se odavno zgadili, obavještavam vas da ćete ubuduće slobodno moći da mi prišivate epitete izdajnika – daću vam konkretnih povoda, jer ću ubuduće izaći na svaku akciju ili protest koju budem smatrao opravdanom, ma ko bio organizator. Kada sam mogao izlaziti sa Barskom srbadijom na protest, mogu i sa Miodragom Živkovićem, analitičarom Filipovićem, komitama, ili čak i sa DPS-om. Samo ću biti negdje sa strane, da se ne miješam sa njima – zbog ličnog dostojanstva. A kada me je prošla vlast mogla krstiti kao muslimanskog četnika, Omera kokardu, plaćenika Beograda, mogu pretrpjeti epitete, vjerujte mi, da sam lažni građanista, mrzitelj svega srpskog i pravoslavnog – od vas i ove kleronacionalističke vlasti, te od vaših zajapurenih pristalica.

Oni prošli su bili oberpljačkaši, vi ste kleronacionalisti i uglavnom amateri, tako da sam ponosan da budem izdajnik i njih i vas.

P.S. Poslije skandaloznih namještenja još skandaloznije ministarke, u ponedjeljak me je pozvala jedna osoba i upoznala sa namjerom njih nekoliko žena da za srijedu u 10 sati organizuju protest ispred ministarstva prosvjete. Odgovorio sam joj da ću pomoći organizaciju protesta i učestvovati na njemu, u drugom planu, ako iza protesta ne stoje DPS ili „komite“. Kazala mi je da oni nemaju veze ni sa kim od njih. Sjutradan, u utorak, ponovo me je nazvala da mi saopšti kako je organizaciju protesta preuzela GI „21 maj“. Na tu informaciju sam odustao od bilo kakvog učešća, kao i ta grupa žena. Od dva zla, za pristojnost i normalnost u ovoj zemlji mjesta nema. Zato svi takvi bježe iz zemlje ili imaju namjeru da pobjegnu, sa kartom u jednom pravcu. Oni koji ostaju se pasiviziraju, ne želeći da učestvuju u ovom blatu, opštem i suštinski nepromijenjenom ludilu, u kojem ste nam ubili i nadu, kako jedni tako i drugi.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply