Spajić: Plaćena prva rata za autoput, uštedjeli četiri miliona

Objavljeno: 21.07.2021, 11:26h

Iz Ministarstva su objasnili da je danas krajnji rok za početak otplate kineskog kredita za nezavršeni dio auto-puta od Podgorice do Kolašina, a da je taj Vladin resor već platilo dospjelu ratu

Crna Gora je kineskoj Exim banci otplatila prvu ratu kredita za prioritetnu dionicu auto-puta i, zahvaljujući nedavnom hedžing aranžmanu, ostvarila uštedu od skoro četiri miliona eura (3,91 milion eura), saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Iz Ministarstva su objasnili da je danas krajnji rok za početak otplate kineskog kredita za nezavršeni dio auto-puta od Podgorice do Kolašina, a da je taj Vladin resor već platilo dospjelu ratu.

Spajić je agenciji Mina-business kazao da je hedžing aranžmanom spriječen rast duga po osnovu valutne izloženosti prema dolaru i dodao da je ušteda kod kamate iznosila 3,83 miliona eura, a ostatak kod glavnice 0,08 miliona eura (79.276 eura).

“Crna Gora je u eurima uplatila 27,79 miliona po osnovu glavnice i kamata, a banke iz hedžing aranžmana državi 37,44 miliona dolara takođe po osnovu glavnice i kamata, što smo mi preusmjerili kineskoj banci. Da nije urađen hedžing, tih 27,79 miliona bi iznosilo 31,71 miliona eura. Takođe, samo kamata bi bila 6,9 miliona eura, a ne 3,06 miliona koliko smo platiti”, rekao je Spajić agenciji Mina-business.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply