Rio Tinto planira proširenje kapaciteta

Objavljeno: 21.07.2021, 21:44h

Kompanija Rio Tinto razmatra mogućnost eventualnog proširenja kapaciteta iskopavanja i prerade litijuma u Srbiji i taj projekat nosi naziv “Jadar 2”, otkriva BIRN nakon uvida u dokument koji je misija Srbije pri Evropskoj uniji proslijedila Ministarstvu spoljnih poslova Srbije početkom juna.

U dokumentu se navode detalji razgovora ambasadorke Srbije pri EU Ane Hrustanović i Lorensa Dešambenoa, glavnog direktora za spoljne poslove kompanije Rio Tinta koji je održan 8. juna u Briselu.

U dokumentu na dvije strane, koji je poslat pod oznakom “hitno”, navodi se da je sastanak zakazan na inicijativu Lorensa Dešambenoa.

On je za BIRN potvrdio da je sastanak održan i da je bio dio redovne procedure obavještavanja o najnovijim dešavanjima u projektu Jadar. Na pitanje BIRN-a da pojasni šta je projekat “Jadar 2” i kada planiraju da ga predstave srpskoj javnosti, on je odgovorio da je naše pitanje “činjenično netačno”.

Međutim, u dokumentu nastalom nakon sastanka stoji da je Dešambenoa tom prilikom srpskoj predstavnici u Briselu kazao da Rio Tinto “razmatra mogućnost brže realizacije aktuelnog projekta” i eventualno proširenje projekta, piše BIRN.

Podrinjski tim PAKT: Rio Tinto hitno da povuče obezbjeđenje sa puteva u dolini Jadra

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply