Najduža solarna biciklistička staza (video)

Objavljeno: 19.07.2021, 07:19h

Vlasti provincije Utreht u Holandiji su otvorile najdužu solarnu biciklističku stazu na svijetu koja proizvodi električnu energiju, povezujući tako održivu energiju s prevozom bez emisije štetnih plinova, penosi geek.hr.

Učenici jedne lokalne osnovne škole prvi su se provozali stazom dugom 330 metara, koja se nalazi u selu Maartensdijk, blizu Utrehta. Staza se sastoji od betonskih blokova prekrivenih tankim prozirnim slojem koji štiti i omogućava prodiranje sunčeve svjetlosti do solarnih ćelija ugrađenih u blokove.

Pilot projekat ima za cilj da utvrditi mogu li se takve staze s dvostrukom namjenom šire koristiti, odnosno mogu li služiti biciklistima i mogu li se koristiti za generisanje električne iz solarne energije, s obzirom na to da pokrajina Utreht želi smanjiti emisiju ugljika.

“To je vrlo važno! Želimo biti klimatski neutralni do 2040. godine, tako da se moramo usuditi koristiti inovacije, a ovo je vrlo inovativno. Imamo vrlo naseljenu pokrajinu s malo prostora, pa iz tog razloga moramo isprobati dvostruku namjenu staza. Ako ceste možemo koristiti za proizvodnju energije, imamo dvostruku prednost”, rekao je Arne Schaddelee, pokrajinski zvaničnik.

Solarne biciklističke staze se već koriste u drugim djelovima Holandije, ali je ova u Utrehtu najduža izgrađena do sada.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register