Lauc: Da vakcinacijom štitimo druge, nema biološku logiku

Objavljeno: 16.07.2021, 12:52h

Hrvatski naučnik Gordan Lauc je na svome FB profilu napisao da “ideja da cijepljenjem štitimo druge jednostavno nema biološke logike”.

“Cijepljenjem se trebaju štititi oni koji imaju visok rizik za teški oblik bolesti (tu računam i sebe i zato sam se i ja cijepio kad mi je pala razina protutijela, iako sam prebolio COVID-19 prije godinu dana), a oni kod kojih je rizik teškog oblika bolesti malen puno će učinkovitije štititi rizične ako prebole COVID-19. U kontaktu s čitavim živim virusom i svim varijantama koje nastanu zbog njegove nepotpuno točne replikacije, osobe koje prebole COVID-19 razvijaju puno širi imuni odgovor, koji je onda puno otporniji na neke buduće nove varijante. To sada jasno vidimo jer se delta-varijanta učinkovito širi među cijepljenima, poneki cijepljeni razvijaju i teži oblik bolesti nego oni koji su preboljeli COVID-19 čak i prije više od godinu dana. To se, čini se, ne događa u značajnijem broju”, napisao je Lauc.

Nakon što se ispod njegova statusa razvila prilično žustra rasprava, dodao je i objašnjenje.

“Vidim da su neki ovo krivo protumačili, pa dodatno objašnjavam. Za pojedinca (bio on mlad ili star) cjepivo je, naravno, manji rizik od infekcije živim virusom, to nije sporno. Jedina prednost prebolijevanja je širi imunitet koji pruža bolju zaštitu od budućih varijanti i na taj način otežava neke buduće valove epidemije”.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register