Media centar: Potrebno je hitno promijeniti Statut i Poslovnik o radu Savjeta RTCG

Objavljeno: 15.07.2021, 13:40h

Media centar je dostavio danas predsjedniku i članovima Savjeta RTCG Inicijativa za hitne izmjene Statuta i Poslovnika o radu Savjeta RTCG.

Media centar je pozvao Savjet da hitno izmijeni i dopunite Statut RTCG i Poslovnik o radu Savjeta RTCG kako bi osigurali efikasan rad ključnog upravljačkog organa, oslobođen od sukoba interesa.

“Hitne izmjene Statuta i Poslovnika o radu Savjeta RTCG važne su posebno u susret izboru generalnog direktora RTCG. Kandidature za generalnog direktora RTCG se dostavljaju do 19. jula, a jedan kandidat je to već učinio. Ukoliko se ne propiše preciznije značenje sukoba interesa i postupak glasanja članova/ica Savjeta u tim situacijama, kandidat za generalnog direktora Boris Raonić može biti izabran glasovima Amine Murić, zaposlene u Građanskoj alijansi u kojoj je Raonić direktor, kao i Bojana Baće, koji je član Savjeta RTCG a istovremeno i član Savjeta Građanske alijanse. U Savjetu RTCG je i predstavnica Unije slobodnih sindikata iz Sindikata medija Crne Gore, Marijana Camović Veličković, koja sa Građanskom alijansom realizuje zajednički projekat.  Projektno partnerstvo sa Građanskom alijansom ima i NVO LGBT Forum Progres u kojem je zaposlena Milica Špajak, koja je istovremeno i članica Savjeta RTCG.  Kandidaturu Milice Špajak za članicu Savjeta RTCG upravo je podržala, pored ostalih NVO, i Građanska alijansa. Kandidat Raonić je sa najmanje 4 člana/ice Savjeta u poslovnim odnosima a nepreciznost u aktima RTCG može nanijeti štetu uparvo kandidatima i članovima Savjeta RTCG. Vjerujemo da će, osim Savjeta RTCG, i kandidati za generalnog direktora RTCG podržati inicijativu Media centra da se preciziraju situacije i procedure koje onemogućavaju sukob interesa prilikom donošenja odluka u Savjetu RTCG”, navodi se u saopštenju koje je potpisao Goran Đurović, izvršni direktor Media centra.

Po mišljenju Media centra, potrebno je Statutom propisati sadržaj ugovora sa generalnim direktorom kako bi se onemogućilo ugovaranje otpremnina u slučaju raskida ugovora.

Media centar poziva Savjet RTCG da novog generalnog direktora ugovorom obaveže da u određenom roku (ne dužem od 12 mjeseci) ostvari cilj, odnosno da TVCG bude prva po povjerenju gledalaca.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register