Slovenija: Građani odbili izmjene Zakona o vodama

Objavljeno: 12.07.2021, 15:34h

Na referendumu u Sloveniji, većina građana i građanki je odbila izmjene zakona koje je predložila Vlada, a za koje ekolozi kažu da otvaraju put građevinskim projektima uz more, jezera i rijeke koji bi bili prijetnja životnoj sredini.

Pravno obavezujuće nacionalno izjašnjavanje nametnuli su ekolozi nakon što je parlament u martu odobrio amandmane na slovenački Zakon o vodama, prenose agencije.

Otprilike 86,6% glasača glasalo je protiv amandmana koje je usvojila Vlada, objavila je državna izborna komisija na njihovoj internet stranici na osnovu 99,9% prebrojanih glasova. Izlaznost je bila 46%, prenosi RSE.

Grupe civilnog društva koje su formirale “Pokret za vodu za piće” i prikupile više od 50.000 potpisa kako bi referendum bio raspisan, kažu da bi zakonske promjene zapravo olabavile pravila o gradnji u obalnim područjima i područjima uz jezero.

Strahovali su da će biti izgrađeni restorani, turistički smještaj, trgovine i parkirališta koji bi ograničila javni pristup jezerima, rijekama i moru, povećala rizik od zagađenja vode i ugroziti kvalitet vode za piće.

Slovenija je 2016. godine izmijenila svoj Ustav kako bi pristup vodi postao temeljno pravo svih građana, a komercijalizacija bila zaustavljena.

Opozicija u Sloveniji smatra da je referendum odraz velikog nepovjerenja javnosti prema vladi, koja bi zbog toga morala dati ostavku.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply