Milijarder letio danas do ivice svemira (video)

Objavljeno: 11.07.2021, 19:12h

Britanski preduzetnik Ričard Brenson uspješno je okončao misiju leta u svemir i nakon sat i po letjelica se vratila na pistu u Novom Meksiku, odakle je poletjela sa zakašnjenjem zbog loših meteoroloških uslova.

Na najvišoj visini do koje je letelica stigla Brenson i članovi posade nekoliko su minuta proveli u bestežinskom stanju, a potom su krenuli nazad prema Zemlji.

Prema prvim podacima, letjelica je dostigla visinu od 85 kilometara.

Ovaj se svemirski let sastojao od dva dijela. U prvom, veliki avion SpaceShipTwo do visine od 15 kilometara podigao je svemirski raketoplan VSS Unity u kojem je posada budućih astronauta. Unity se tada odvojio od matične letjelice, upalio raketni motor i samostalno krnuo uvis, do visine od oko 80 kilometara iznad svemirske baze Spaceport America u Novom Meksiku.

Tehnički gledano, riječ je o 22 eksperimentalnom letu Virgin Galacticove letjelice SpaceShipTwo Unity, no istorijski gledano, ovaj bi let trebao da širom otvoriti vrata komercijalizaciji svemirskog turizma. Virgin Galactic već ima listu čekanja od 600-tinjak putnika koji, s “kartama u džepu” čekaju da kompanija započne s prevozom svojih klijenata, piše bug.hr.

Let je bilo moguće pratiti uživo.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply