ANIMA: Pamtimo ratne zločine u Crnoj Gori!

Objavljeno: 11.07.2021, 10:18h

Povodom Dana ustanka (državnosti) ukazujemo na to da javnost nije na adekvatan način upoznata sa odgovornošću za počinjeno u ratovima devedesetih mada se iz državnog budžeta izdvaja preko pet miliona eura za  naknadu štete žrtvama ratnih zločina koja je ostvarena pred crnogorskim sudovima.

Sedam godine, (izuzev 2020 zbog poznate situacije pandemije Kovid 19)  povodom Dana državnosti aktivistkinje Anime sa lokalnim aktivistima/kinjama obilazile mjesta zločina koji su se desili na teritoriji  Crne Gore tokom ratova devedesetih sa zahtjevom da se na primjeren način, spomen obilježjem, obilježi mjesto zločina kako bi savremenici/e i buduće generacije razvijale kulturu sjećanja.

Tužilaštvo Crne Gore je prije šest godina donijelo Strategiju za istraživanje ratnih zločina u Crnoj Gori koje je iznevjerila očekivanja jer nije postojala politička i javna volja da se procesuiraju zločini.

Povodom Dana ustanka (državnosti) ukazujemo na to da javnost nije na adekvatan način upoznata sa odgovornošću za počinjeno u ratovima devedesetih mada se iz državnog budžeta izdvaja preko pet miliona eura za  naknadu štete žrtvama ratnih zločina koja je ostvarena pred crnogorskim sudovima. Nije adekvatno procijenjena ni krivična odgovornost u svim slučajevima a o političkoj, komandnoj i moralnoj odgovornosti se ne govori.

Zbog navedenog odnosa državni organa i partija na vlasti nastavljamo da obilaskom mjesta zločina (šesti  put) i polaganjem cvijeća:

–               Odajemo počast žrtvama i uvažavamo dostojanstvo onih koji su bili žrtve devedesetih;

–               Prozivamo institucije države da uspostave vladavinu prava za sve i da preduzmu mjere koje obezbjeđuju tranzicionu pravdu, sigurnost i bezbjednost svih stanovnika u Crnoj Gori;

–               Ukazujemo na zločine učinjene u naše ime

–               Afirmišemo  potrebu suočavanja sa prošlošću  da bi se spriječile zloupotrebe ljudi  i zločini u budućnosti;-

Zahtijevamo od države  da na primjeren način, spomen obilježjem, obilježi mjesta zločina kako bi savremenici/e i buduće generacije razvijale kulturu sjećanja i kulturu odgovornosti.

Pozivamo sve zainteresovane u lokalnim zajednicama da nam se pridruže u ovim aktivnostima.

Lista mjesta ratnih  zločina u Crnoj Gori  i vrijeme obilaska:

  • Herceg Novi – ispred zgrade MUPa (mjesto odakle je najveći broj muslimana deportovan u BiH gdje su ubijeni 1992.) 14.jula u 10 sati

  • Morinj – ispred ulaza u vojni objekat (logor za hrvatske zarobljenike 1991/2.), 14.jula u 11 sati.

  • Bukovica – mjesto gdje je ubijen civil Džafer Đogo (mjesto etničkog čišćenja muslimana 1992/3), 14.jula  u 18 sati

  • Kaluđerski laz – most (mjesto  gdje je Vojska Jugoslavije ubila šest civila albanske nacionalnosti, i još šesnaest albanskih civila izbjeglih sa Kosova u vremenu od aprila do juna 1999.), 15. jula u 11 sati

Proteklih godina obilazak mjesta zločina uključivao je i spomenik žrtvama NATO bombardovanja u Murini, gdje je stradalo šest civila među kojima i troje djece. Ove godine predstavnici Vlade Crne Gore i parlamentarne većine odali su poštovanje stradalim i njihovim porodicama. Premijer je tokom odavanja počasti rekao da ispravlja nepravdu prethodnih Vlada koju će njegova vlada ispraviti. Zbog spremnosti Vlade da ispoštuje žrtve, a u nadi da će to uraditi i sa ostalim zločinima počinjenim na tlu Crne Gore, nadamo se da će  institucije Crne Gore u skladu sa obećanjem Vlade uraditi sve da se zločini ne zaboravi i da žrtve budu adekvatno uvažene.

Aktivistkinje  Anime  

 

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register