Ekolozi: Nijesmo protiv projekta, nego protiv načina na koji se realizuje

Objavljeno: 06.07.2021, 10:05h

Reagovanje nevladinih organizacija na saopštenje EPCG povodom rekonstrukcije kanala Moštanica i Opačica

Proizvodnja električne energije jeste javno dobro, ali pitka voda, kao i potoci, rijeke i plavne livade su takođe javno dobro. Priroda ne mora biti na gubitki da bi bili energetski nezavisni. EPCG trenutno radi na unapređenju rada HE „Perućica“ tako što vrši regulaciju dva vodotoka Opačica i Moštanica. Ovi radovi su uzrokovali promjenu režima voda i stvaranje  građevinskog otpada i zemljanog iskopa, koji se istovara na okolnim livadama na kojima žive ugrožene i ranjive biljne i životinjske vrste.

EPCG ove radove predstavlja kao saniranje vodotoka, ali na terenu se dešava suprotno,  prekopavanje ekosistema Nikšićkog polja, najvećeg, a biološki i geografski najbogatijeg kraškog polja u Crnoj Gori. Bez obzira da li EPCG treba da ima ekološku saglasnost ili ne, potrebno je da se pridržava propisa iz oblasti zaštite prirode.

Možemo da razumijemo da EPCG nije upoznata sa značajem očuvanja ranjivih ekosistema i njihovih vrsta pa smo u cilju njihove bolje informisanosti organizovali sastanak sa njima. Na stastanku smo predstavili urgentnost situacije na terenu. Pojasnili smo zašto su trenutni radovi pogubni za vodene i okolne ekosisteme i da HE „Perućica“ može imati bezbjedan i siguran rad a da pri tome se ne naruši režim voda Opačice, Moštanice i da se okolno polje ne zasipa otpadom. Ne dovodimo u pitanje potrebu za realizacijom projekta, već isključivo način na koji je to urađeno.

EPCG je prihvatila sastanak sa pojedincima i lokalnim organizacijama, a u isto vrijeme nastavila sa uništavanjem nikšićkih voda. Ako EPCG stvarno želi unaprijediti i sačuvati vodotokove Opačice i Moštanice onda treba bez daljeg oklijevanja da zaustavi radove dok ne definiše mjere očuvanja prirode koje će izvođač radova umjeti da primijeni.

Istina je da smo na sastanku sa EPCG tražili, a Elektroprivreda potvrdila da će nam poslati potrebnu dokumentaciju za ovaj projekat, međutim nismo je dobili do danas. Zato pored obustavljanja radova tražimo i procjenu nastale štete i izradu plan oporavka područja.

Ako EPCG poštuje propise, onda treba da je upoznata da svaka rekonstrukcija starih objekata podrazumijeva uvođenje ekoloških standarda koji nijesu primjenjivani prije 50 i više godina. Na taj način se otklanjaju predhodni propusti i otvara se prostor za samoobnavljanje prirode.

I dok EPCG zasipa Nikšićko polje otpadom, Agencija za zaštitu životne sredine se sprema za kartiranje ovih ugroženih staništa za potrebe evropske ekološke mreže NATURA 2000. Ovo je pokazatelj nastavka loše komunikacije između institucija i da ne postoji usaglašenost oko prioriteta.

Na kraju, mi kao društvene organizacije imamo mogućnost da ukažemo na određene probleme i da ponudimo rješenje. Međutim, preduzimanje konkretnih koraka je na Elektroprivredi Crne Gore i nadležnim institucijama jer su resursi u njihovim rukama, a samim tim i odgovornost.

Centar za zaštitu i proučavanje ptica

Društvo mladih ekologa

Župa u srcu

KOD

Crnogorsko društvo ekologa

Reagovanje EPCG na saopštenje pojedinih NVO o navodnom devastiranju močvarnih livada i ugrožavanju ptica i biljnih vrsta uslijed izvođenja radova u Nikšićkom polju

Devastacija močvarnih livada Nikšićkog polja

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register