Grupe NVO: Da li je nabavljena oprema za rizike zbog naftnih bušenja?

Objavljeno: 04.07.2021, 12:17h

Ni 100 dana od kako je počelo prvo istražno bušenje našeg mora u potrazi za naftom i gasom, domaća javnost nema pouzdane informacije šta sve dvije naftne kompanije “Eni“ i „Novatek“ rade nedaleko od Ulcinja i koliki je stvarni uticaj na turizam i životnu sredinu

Takođe nije poznato ni šta je urađeno da zemlja nabavi odgovarajuću opremu kako bi mogla da drži pod kontrolom sve rizike projekta, ali ni kako će biti obezbijeđen relevantan stručni kadar, koji će imati dovoljno znanja i biti sposoban da prati rad naftnih giganata tokom istraživanja.

Sve ovo, makar i djelimično, nije poznato ni nakon nedavnog, oštrog izvještaja Državne revizorske institucije (DRI), koji je naslikao pravnu, institucionalnu, finansijsku i kadrovsku nespremnost države za izuzetno rizičan projekat, kakvo je istraživanje i proizvodnja nafte i gasa. Ovaj projekat je, pod netransparentnim okolnostima, pokrenula i dogovorila bivša Vlada Demokratske partije socijalista (DPS), dajući posao italijansko-ruskom konzorcijumu Eni i Novatek.

Nova Vlada je projekat bukvalno  „slijepo nastavila“, iako bi odgovorniji pristup zahtijevao da se preispita koncesioni ugovor i donesu potrebna zakonska i podzakonska akta za njegovo eventualno sprovođenje (na održiv način), pa tek onda preduzimaju drugi koraci, dok je izvještaj DRI svakako morao biti „crveni alarm“ donosiocima odluka. Podsjećanja radi, izvještaj je potencirao opasnost od rizika zagađenja i uticaja na životnu sredinu, koje bi značajno moglo da ugrozi ekonomske aktivnosti i nanese višestruke štete. Apostrofirao je i zastarjelost podataka (navodi se da su posljednje studije rizika rađene još 2012. godine) i nedostatak opreme za slučaj zagađenja većeg obima.Takođe je i veoma zabrinjavajući nalaz DRI-a da je zakonski i podzakonski okvir za ovako složene projekte nepotpun i nedovoljan, što najbolje pokazuje koliko je bivša vlast ušla u ovaj rizičan projekat „grlom u jagode“.

Uprkos svemu ovome, ali i izraženim strahovima u javnosti u vezi projekta nafte i gasa, resorno Ministarstvo kapitalnih investicija do danas nije preduzelo niti jedan jasan korak da argumentima i nedvosmislenim podacima (a ne pukom retorikom!) umanji te strahove.

Saznali smo tek da je prije nekoliko dana nova Vlada imenovala komisiju koja će pratiti aktivnosti u cilju zaštite životne sredine, što ranija nije učinila u punom mandatu.

Imajući u vidu ogroman potencijalni uticaj projekta istraživanja nafte i gasa, načina na koji je dogovoren, štetnost zaključenog koncesionog aranžmana, za ukazati je da je javnosti što prije potrebno prikazati nedvosmislene informacije u vezi projekta, a bilo da su pozitivne ili negativne.

Najnovije filmske scene pakla iz Meksičkog zaliva sve razumne, a posebno odgovorne, na to obavezuju!

Potpisnice saopštenja:

  • NVO Green Home, Nataša Kovačević
  • NVO CZIP, Ksenija Medenica
  • MSJA, Zenepa Lika
  • Eko Korjen, Anđela Đurašković
  • ekološki aktivista, Mustafa Canka
  • NVO Brda, Milovan Marković
Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register