Bečić ne odustaje od razgovora

by | jul 3, 2021 | Novosti, Priča dana | 0 comments

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić ne odustaje od dijaloga s liderima parlamentarnih partija o pitanjima koja zahtijevaju dvotrećinsku podršku poslanika, uprkos tome što većina stranaka vlasti najvjerovatnije neće doći na sastanak koji je zakazao za 7. jul.

Vijesti nezvanično saznaju da se predstavnici većine partija koje su bile na zajedničkoj listi koalicija “Za budućnost Crne Gore” neće pojaviti u zakazano vrijeme u parlamentu, jer smatraju da treba prvo riješiti probleme u odnosu vladajuće većine i Vlade – premijera.

Iz Kabineta predsjednika Skupštine Vijestima su saopštili da on neće komentarisati izjave lidera određenih partija vlasti o predstojećem sastanku: “Predmetni dijalog održaće se u predviđenom terminu”, poručili su iz Bečićevog kabineta.

Lider i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Vladimir Joković, kazao je Vijestima da daje prioritet okupljanju partija vlasti. “Ako parlamentarna većina i Vlada budu funkcionisale, odazvaćemo se pozivima na dijalog poput ovog. Ako ne budu, ne vidim svrhu organizovanja tih sastanaka”, istakao je on.

Joković je najavio da će se novi sastanak većine, koji je bio planiran za ovu sedmicu, održati u utorak ili srijedu.

“Jedini razlog odgađanja… je to što dio lidera parlamentarne većine nije u Crnoj Gori. Čekamo da se vrate u državu, da bi zakazali sastanak na najvećem nivou”, navodi lider SNP-a, koji je s predsjednikom Demosa Miodragom Lekićem organizovao prvi sastanak 24. juna.

Funkcioner Ujedinjene Crne Gore (UCG), Goran Danilović, rekao je da prvo očekuje sastanak većine. On smatra da bi bilo logično da partije na njemu iznesu zajednički stav o Bečićevom pozivu. “Ako toga ne bude, UCG će donijeti samostalnu odluku da li će ići kod g. Bečića”, rekao je on Vijestima.

Predsjednik i poslanik Prave Crne Gore, Marko Milačić, kazao je da će narednih dana donijeti odluku da li će učestvovati u parlamentarnom dijalogu.

Lider i poslanik Radničke partije, Maksim Vučinić, potvrdio je da će 7. jula biti na sastanku kod predsjednika Skupštine.

“Iako nemam prevelika očekivanja, doći ću da bih pokazao volju za dijalogom”, rekao je.

Na sastanak će doći i preostale partije vlasti – Bečićeve Demokrate i GP URA.

Poziv za dijalog prihvatila je Socijaldemokratska partija (SDP), dok su iz Demokratske partije socijalista (DPS) i Bošnjačke stranke (BS) poručili da su spremni, odnosno voljni da razgovaraju s vladajućim strankama.

Bečić je u pozivu stranačkim liderima, koji je uputio u četvrtak, naveo da očekuje spremnost svih da podnesu političku žrtvu zarad višeg cilja, vjerujući, kako je rekao, da su evropske integracije iznad interesa bilo kog pojedinca i partije.

Na parlamentarnom dijalogu insistira i Evropska komisija, a nedavno je i u Rezoluciji Evropskog parlamenta (EP), na predlog izvjestioca EP za Crnu Goru Tonina Picule, ukazano na potrebu razgovora vlasti i opozicije.

Dok se na čelu Skupštine nalazio Ranko Krivokapić (od 2003. do 2016. godine), u parlamentu su u više navrata organizovani razgovori vlasti i opozicije. Tokom mandata bivšeg predsjednika Ivana Brajovića, uprkos bojkotu opozicije i problemima izbora u pravosuđu, nije bilo parlamentarnog dijaloga.

0 Comments

Submit a Comment