Slovenija od danas predsjedava EU

Objavljeno: 01.07.2021, 08:03h

Ovo je njeno drugo predsjedavanje, prvo je bilo 2008.

Slovenija od danas preuzima predsjedavanje Evropskom unijom (EU) i prvog dana u Brdu kod Kranja organizuje koledž komesara na kome će biti riječi o prioritetima među kojima je i proces proširenja na Zapadni Balkan.

Kako je najavilo slovenačko predsjedništvo EU, pored sastanka evropskih komesara na čelu sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i članova slovenačke vlade planiran je i odvojeni sastanak Ursule fon der Lajen sa premijerom Slovenije Janezom Janšom, kao i zajednički radni ručak, prenosi Beta.

Predsjednica Evropske komisije i evropski komesari sastaće se i sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom i poslanicima parlamenta Slovenije, a jednodnevnu posjetu završiće na Bledu, na premijeri baleta u izvođenju Slovenačkog narodnog pozorišta iz Maribora.

Prioriteti i ciljevi slovenačkog predsjedavanja, pod sloganom “Zajedno. Otporna. Evropa” biće jačanje otpornosti, oporavka i strateške autonomije Unije, debata o budućnosti Evrope, jačanje evropskih vrijednosti s posebnim naglaskom na vladavinu prava, zatim razvoj transatlantskih odnosa i nastavak procesa proširenja EU.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar izjavio je da će se Slovenija fokusirati na socio-ekonomski oporavak Zapadnog Balkana poslije pandemije i održiv razvoj i napredak zemalja regiona na putu ka EU, a posebna pažnja biće data primjeni Zelene agende u regionu i projektima koji su važni za postepenu transformaciju zemalja regiona u održive i zelene ekonomije.

U Sloveniji će tokom njenog drugog predsjedavanja EU biti organizovano oko 190 događaja, većina u Brdu kod Kranja.

Slovenija je 2004. godine postala punopravna članica EU, poslije šest godina pregovora. Tri godine kasnije Slovenija je postala članica zone Šengena i eurozone. Ovo je njeno drugo predsjedavanje, prvo je bilo 2008.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register