Ranko Krivokapić penzionisan po zakonu čija je ustavnost osporena prije četiri godine

Objavljeno: 01.07.2021, 09:19h

Bivša uprava Fonda PIO pokušala da sakrije nelegalne radnje, pozivajući se na ‘poslovnu tajnu’ (Foto: društvene mreže)

Bivši predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić od decembra prošle godine prima jednu od najvećih penzija u Crnoj Gori, a rješenje o pravu na penziju dobio je na osnovu člana 108 Zakona o sprječavanju korupcije koji je Ustavni sud Crne Gore ukinuo 21.04.2017. godine.

Ovu informaciju smo dobili tek nakon što je na čelo Fonda PIO došla nova uprava. Ona prethodna na čelu sa Jadrankom Milošević je odbijala da to učini. Pokušavajući da prikriju svoje nezakonite radnje, otvoreno su lagali u svom poslednjem rješenju.

Ranko Krivokapić je, u pisanoj izjavi za PCNEN, rekao da je “sva svoja lična prava ostvario u skladu sa zakonom”. (Krivokapićeva integralna izjava nalazi se na kraju teksta)

PCNEN-ova pitanja pokrenula provjeru u Fondu PIO

“Rješenje Fonda koje Vam je dostavljeno potpisala je bivša direktorica Jadranka Milošević, dan prije nego što će biti razriješena dužnosti. Nakon vašeg obraćanja i izvršenih dodatnih provjera u Fondu, Fond kao institucija se ograđuje od odgovora 01-752/5 koji Vam je dostavljen. Obzirom na značaj problema na koji ste nam ukazali, u ovom trenutku možemo da vam dostavimo sledeće odgovore na vaša pitanja:

Bivši predsjednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić jeste ostvario pravo na penziju i ona mu se isplaćuje od 20.01.2121 godine (odnosno od penzije za decembar 2020)

Radi se o jednoj od najvećih penzija koje Fond PIO Crne Gore isplaćuje.

U Fondu vezano za ovu penziju donešena su dva rješenja i to 04.12.2020 godine i 15.12.2020 godine.

Kao pravni osnov za priznavanje penzije uzet je član 108 Zakona o sprečavanju korupcije. Ustavni sud je 21.04.2017. godine ukinuo član 108 Zakona o sprečavanju korupcije kao neustavan.

Zbog svega navedenog, direktor Fonda je preduzeo radnje iz svoje nadležnosti na utvrđivanju zakonitosti donešenih rješenja o penzionisanju bivšeg predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića, kao i zakonitosti u postupanju svih zaposlenih Fonda u ovom predmetu”, pišu u odgovoru stručne službe Fonda PIO na brojna pitanja našeg portala.

Portal PCNEN je krajem januara ove godine, sasvim slučajno, došao do informacije da možda nešto nije u redu sa penzijom bivšeg predsjednika crnogorskog parlamenta i dugogodišnjeg lidera Socijaldemokratske partije. Željeli smo da provjerimo ono što smo saznali i obratili se upravi Fonda PIO, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama. U zahtjevu od 7. februara tražili smo informacije i dokumenta koja se tiču penzije Ranka Krivokapića, uključujući i zahtjev za ostvarivanje penzije.

Dokumenta za staru upravu “poslovna tajna“

Čekali smo duže od 30 dana, ali uzalud. Nakon što smo uputili urgenciju, iz Fonda nam je tražena adresa koja je već stajala u zahtjevu SPI, koji smo uredno ispunili. Pošto, iz nekog razloga, rješenje na naš zahtjev nije moglo  biti dostavljeno ni nakon potvrđivanja adrese redakcije, lično smo ga preuzeli. Na rješenju je stajao datum 22.03.2021. godine, a u njemu je pisalo da je zahtjev odbijen. Fond PIO se pozvao na Statut i “poslovnu tajnu”.

 

Smatrajući da je pravo javnosti da zna da li se nekadašnji visoki državni funkcioner penzionisao na zakonit način i kako se troši javni novac preče od “poslovne tajne”, žalili smo se Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. Agencija je u roku poništila rješenje Fonda PIO i naložila istom da nam dostavi dokumenta vezana za penzionisanje Ranka Krivokapića.

“Ranko Krivokapić nije ostvario penziju”

Bivša direktorica Fonda PIO, Jadranka Milošević je dan pred odlazak sa te funkcije potpisala novo rješenje u kojem se tvrdi da Ranko Krivokapić nije ostvario pravo na penziju. Ovim rješenjem su se zapravo naivno odali.

Novoj upravi, koja je u v.d. stanju, trebalo je nekoliko dana da otkrije istinu i da nam je proslijedi.

****************

Ranko Krivokapić: Imam pravo na zakonsku zaštitu podataka o ličnosti kao i svaki drugi građanin

“Poštovani, ne znam kakve informacije imate ali znam da sam sva svoja ličnu prava ostvario u skladu sa zakonom. Na tu temu mogu Vam reći da nijesam  htio koristiti zakonska prava  koja su mi pripadala kao i drugima, jer je to bilo u suprotnosti sa  mojom shvatanjrm funkcije predsjednika parlamenta . Funkciju koju sam obavljao  13 godina -najduže u 115 godina crnogorskog parlamentarizma . Mogao sam od početka ovog vijeka skoro dvije decenije , po raznim poslaničkim osnovama, koristiti i pravo na penziju uz platu. Kao što je poznato to nijesam učinio.

Svoju imovinu sam prijavio 6 godina prije nego me Zakon na to obavezivao, čim sam postao vlast.

Neka lična prava po zakonu ostvarujem kao i drugi, ali od odlaska u opoziciju i staroj i novoj vlasti. Prava koja su praksa i u mnogim zemljama EU.

Sad nijesam javni funkcioner, napustio sam političku arenu i imam pravo na zakonsku zaštitu podataka o ličnosti kao i svaki drugi gradjanin. Zakonu sam se povinovao bezpogovorno svih 31 godinu parlamentarnog života. Na to valjda upućuje i izbor na najveću medjunarodnu funkciju u istoriji Crne Gore – Predsjednika najveće parlamentarne skupštine na svijetu -OEBS-a. Sve to me dodatno obavezuje, ali  mi izgleda i politički motivisano sada lično prijeti…”.

**************

Vuk VUJISIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register