DW: Na čelu EU Orbanov prijatelj Janša

Objavljeno: 01.07.2021, 10:36h

Slovenija danas od Portugalije preuzima predsjedavanje Savjetu EU i imaće presudan uticaj na teme i raspored u odlučivanju članica EU. Ali, postoji zabrinutost zbog slobode medija i vladavine zakona u toj zemlji pod premijerom Janezom Janšom, komentariše DW.

Slovenija namjerava da predsjedavanje EU fokusira na zapadni Balkan sa zemljama-kandidatima Albanijom, S.Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom. Planiran je samit šefova država i vlada, koji bi trebalo oda se održi u Sloveniji, u oktobru.

Slovenija će na toj funkciji u EU vjerovatno biti tražena i kao posrednik. Radi se o sporu između Brisela i Mađarske i Poljske zbog kršenja vladavine zakona. Slovenačka vlada, doduše, podržava cilj „jačanja vladavine zakona i evropskih vrijednosti“, kako to stoji na internet-stranici, ali Janša se smatra bliskim saveznikom mađarskog premijera Viktora Orbana i mogao bi da uđe u sukob interesa ako bi igrao ulogu „poštenog posrednika“.

Mađarska i Poljska su prošle godine nedjeljama blokirale korona-fondove za pomoć, jer su željele da spriječe nova pravila na osnovu kojih se u slučaju kršenja vladavine zakona mogu smanjiti isplate iz EU budežta, piše DW.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register