Stanišić i Simatović osuđeni na 12 godina robije

Objavljeno: 30.06.2021, 17:55h

Haški sud je osudio danas bivše čelnike Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića-Frenkija na po 12 godina zatvora zbog zločina Crvenih beretki nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskom Šamcu, s proljeća 1992.

Sud je utvrdio da su Stanišić (71), tadašnji načelnih SDB Srbije, i Simatović (71), prvi operativac Službe, krivi za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportacije i prisilnog premještanja Muslimana i Hrvata iz te opštine, prenosi agencija Beta.

Kako je saopštio predsedavajući, sudija Barton Hol (Burtona Hall), raspravno vijeće je utvrdilo da tužilaštvo nije dokazalo krivicu Stanišića i Simatovića za zločine u još pet opština u BiH, kao i u Hrvatskoj, odnosno Kninskoj Krajini i Istočnoj Slavoniji, 1991-95.

Presudom je utvrđeno i da nije dokazano da su Stanišić i Simatović bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji se cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa velikih djelova teritorija Hrvatske i BiH.

Raspravno vijeće je utvrdilo da su Stanišić i Simatović znali za to zločinačko udruženje, ali da tužioci nisu dokazali da su oni, sa ostalim učesnicima, dijelili tu zločinačku namjeru.

Po današnjoj presudi, koja nije konačna, utvrđeno je, međutim, da su drugi politički, vojni i policijski zvaničnici Srbije, Republike Srpske Krajine i Republike Srpske bili učesnici u tom zločinačkom poduhvatu.

Haški sud je utvrdio da su srpske snage u Hrvatskoj i BiH sprovodile kampanju progona nesrpskog stanovištva počinjenjem brojnih zločina.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register