Katnić: Sve učinjeno da bih nezakonito otišao u penziju

Objavljeno: 30.06.2021, 22:17h

Imam još dvije godine do 66. godine da radim i nastaviću da radim predano

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je kazao da je sve učinjeno da bi on otišao nezakonito u penziju, protiv pravila koja su do sada vladala.

“U tome se nije uspjelo, imam još dvije godine do 66. godine da radim i nastaviću da radim predano”, rekao je Katnić za Radio Televiziju Rožaje.

On je naveo da je potpuno prirodno da se vlast mijenja i da umjesto jedne skupštinske većine dođe nova i da realizuje svoj program.

“I to se radi do određenog nivoa. Ne radi se izmjenom profesionalnih državnih organa, kao što su policija, sudstvo i tužilaštvo, nego se mijenjaju ti najveći politički kadrovi, kao što su premijer, ministri, sekretari i drugo političko osoblje”, rekao je Katnić, prenosi portal Vijesti.

Prema njegovim riječima, desilo se “nešto što nije uobičajeno ili nije zapamćeno u Evropi”, a to je da zakonodavno tijelo izmjenom zakona želi da promijeni glavnog specijalnog tužioca i tužioce u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

“Skupština ima pravo i legitimitet da donosi zakone, međutim moraju se pridržavati pravila kojih se moraju pridržavati svi od predlagača”, kazao je Katnić.

On je dodao da mora postojati legitimitet, odnosno uslov da bi se neki zakon promijenio.

U konkretnom slučaju, kako je kazao, nijesu ispoštovani uslovi da bi došlo do njegove smjene, poput legitimnih izmjena Zakona o SDT-u, Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakona o radu.

Oni su, kako je naveo, već usklađeni sa najboljim principima Evrope.

“Radilo se o situaciji da se promijenim lično ja, pa i drugi državni tužioci, prije svega specijalni državni tužioci”, kazao je Katnić.

Prema njegovim riječima, desilo se “nešto što nije uobičajeno ili nije zapamćeno u Evropi”, a to je da zakonodavno tijelo izmjenom zakona želi da promijeni glavnog specijalnog tužioca i tužioce u SDT-u.

Odgovarajući na pitanje da li premijer Zdravko Krivokapić “ima o čemu da brine”, Katnić je rekao “da je veoma važno da svako treba da radi svoj posao”.

“Premijer da radi svoj posao, da ja radim svoj posao. Svi jedni druge pomažemo u tim rezultatima”, naveo je Katnić.

Prema njegovim riječima, ko bi god počinio krivično djelo iz nadležnosti SDT-a, bio bi procesuiran kao bilo koji drugi građanin.

“Ako kani počiniti krivično djelo ili ne daj bože da je učinio, a vjerujem da nije, sigurno da ima razloga da brine, jer mi ćemo procesuirati svakog počinioca. Nema nedodirljivih i nema selektivne pravde”, poručio je Katnić.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register