Jasavić optužuje: ‘Pelengić trejd’ je zreo za tužilaštvo

Objavljeno: 30.06.2021, 10:58h

Bivši šef Područne jedinice Uprave za šume iz Plava Gani Jasavić je kazao za podgorički dnevnik Dan da je netačno da je ikad od vlasnika preduzeća “Pelengić trejd” Ratka Pelengića tražio mito.

Pelengić je pred članovima komisije koju je formiralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u vezi eksploatacije drvne mase u opštini Plav optužio Jasavića da mu je prilikom jednog susreta u sjedištu kompanije u Bijelom Polju, tražio 60-70 hiljada eura ili stan u Podgorici da bi mogao da nesmetano siječe šumu.

“Od mene su odgovorni iz Uprave za šume iz Pljevalja tražili da potpišem da koncesionar ‘Pelengić trejd’ nije izvršio eksplataciju oko 8.000 kubika lišćara i četinara iz Gazdinske jedinice ‘Čakor – Visitor’. Ja sam to, ne želeći da se bavim kriminalnim radnjama, odbio jer se radi o drvnoj masi koja je uredno doznačena, posječena i otpremljena, za šta postoji i dokumentacija, odnosno otpremnice koje su potpisali vozači koje je angažovao koncesionar ‘Pelengić trejd’. Nakon toga, Pelengić je pokušao da me odobrovolji na način što mi je u jednom kafanskom razgovoru ponudio 60 hiljada eura ili stan u Podgorici da postupim onako kako su to od mene tražili odgovorni iz Uprave za šume i da mu ujedno dozvolim da uđe u deveto odjeljenje na Čakoru gdje je čisti četinar. Ja sam to odmah odbio, jer ni kao čovjek ni kao odgovorno lice u Područnoj jedinici nikada ne bih pristao na takve i slične malverzacije. Poslije svega, u julu prošle godine, uslijedila je moja smjena sa šefovske pozicije, dok je Pelengić u cilju nekakve osvete iz njemu znanih razloga počeo da priča i širi neistine kako sam ja njemu za određene protivusluge tražio novac ili stan”, kazao je Jasavić.

Jasavić tvrdi da Pelengić nezakonito eksploatiše šumu na lokaliteta Ječmište na Čakoru.

“Po planu Vlade o reorganizaciji, bilo je predviđeno da odjeljenje šume na lokalitetu Ječmište koristi Područna jedinica Uprave za šume iz Plava. Međutim, do najavljene reorganizacije nije došlo. S druge strane, planom za prošlu godinu nije bilo predviđeno da koncesionar ‘Pelengić trejd’ siječe šumu na Čakoru, već mu je određeno da siječe četinare i lišćare na lokalitetu Murinska rijeka. No, on je, poslije moje smjene, nezakonito, preko svojih ‘veza’, uspio da se domogne šume na Čakoru oko koje se sada spori sa građanima i drvoprerađivačima. Sve ovo trebalo bi da bude predmet tužilaštva, jer između ostalog, nigdje nema originalnog izvođačkog projekta o sječi šume, niti je koncesionar ‘Pelengić trejd’ svih ovih godina izvršio primopredaju izvedenih radova”, rekao je Jasavić za Dan.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register