Sjutra izricanje presude Stanišiću i Simatoviću

Objavljeno: 29.06.2021, 11:52h

Jovica Stanišić i Franko Simatović, nekadašnji šefovi Službe državne bezbjednosti Srbije kojima će sjutra biti izrečena presuda pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS), su stigli u pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija, potvrđeno je za BIRN BiH.

Mehanizam je ranije ovog mjeseca prilikom objavljivanja datuma izricanja presude naveo da je ukinuo privremeno puštanje na slobodu Stanišiću i Simatoviću, te im naredio da se vrate u Pritvorsku jedinicu do 24. juna.

Jovica Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije, i Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), terete se da su od aprila 1991. do decembra 1995. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem čiji je cilj bilo uklanjanje većine Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića je posljednji u kojem će sudije MMKS-a utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Poslije prvostepenog suđenja, Haški tribunal je 2013. godine Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici. Apelaciono vijeće Haškog tribunala odlučilo je da, po prvi put u istoriji ovog suda, u potpunosti obnovi jedno suđenje.

U aprilu ove godine održane su završne riječi u kojim je Haško tužilaštvo zatražilo doživotne kazne zatvora, dok su Odbrane zatražile oslobađajuću presudu.

Ranije je predsjednik MMKS-a Karmel Ađijus (Carmel Agius) najavio da će presuda na obnovljenom suđenju u predmetu protiv Stanišića i Simatovića biti donesena do kraja juna.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register