Lažu Vas, g-dine Bramerc!

by | jun 27, 2021 | Blog | 0 comments

Ulcinj je moj drugi zavičaj. Najljepše dane djetinjstva, mladosti a i rane starosti sam proveo u njemu. Nikada manje od petnaestak dana, pa vi računajte koliko je to godinica.

Helem, Ljeka je Ulcinjanin i moj prijatelj, a njegova supruga Ljora rodom iz Tuzi. Upoznali su se preko FB i poslije nekoliko susreta odlučili da stupe u bračnu zajednicu. Kupio mladoženja vjerenički prsten i riješio da vjeri đevojku. Ali da vidiš belaja. Kad je Ljori ponudio nišan, ona odbi i uputi ga na svog đeda da sa njim dogovori stvari. Azgin momče što karara nema zapuca u Tuzi pravac kod đeda.

„Đede, ja kupio prsten i riješio da vjerim Ljoru.“

„Vjeri ti svoju majku momče. Nema vjeridbe. Možemo samo da dogovorimo datum za svadbu, pošto ste vas dvoje već sve dogovorili.“

Tako ti moj drug zakaza svadbu, iskupi svatove i na određeni dan pravac za Tuzi. Lijepo ih dočekaše, ali ne lezi vraže. Kada su đeveri krenuli da vode nevjestu, đed zovnu Ljeku u stranu  i dade mu dva metka od ‘tridesetosmice’. Ne znajući šta ga je snašlo, mladoženja se nađe u čudu i jedva skupi hrabrosti da upita zašto mu daje samo dva metka, objašnjavajući da i oni u Ulcinju imaju džebane.

„Jedan za tebe, a drugi za Ljoru.“

Tek sad se mladoženja potpuno izgubi. Zinuo kao peš i iščekuje šta će se dalje dešavati.

„Ovaj prvi metak je za Ljoru, ako ti ne bude kakva đevojka treba da bude – iskoristi ga. Nemoj je žaliti. A taj drugi je za tebe. Ukoliko budeš zulumćar i ne budeš nam čuvao odivu onako kako Bog zapovijeda – ispali ga sam sebi u glavu. To ti je bolje nego da te mi tražimo. Srećno i berićetno.“

***

Saznadoh preko medija da je 25. 06. u Podgoricu dolazio glavni tužitelj Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju gospodin Serž Bramerc. Tema je bila „Pomirenje i suočavanje sa prošlošću na Balkanu.“ Dok je govorio gospodin Bramerc, sala je bila prepuna profesionalnih slušatelja i kamera, ali onog momenta kada je završio izlaganje sa njim je otišla i publika. Sve poslije toga je bila parada licemerja, nemorala i kiča.

Žao mi što mi niko nije javio za ovaj događaj da mu šapnem samo dvije đedove. Ovako ću morati javno pa dako mu neko prenese.

Gospodine Bramerc, prije nego li date novac ne/vladinim organizacijama za ovakve blasfemične predstave, tutnite im u ruke dva metka. Jedan ako izda žrtva, a drugi ako (ne)vladine izdaju žrtve.

 Naravoučenije: Kako se može dobro živjeti na nevinim stradalnicima i žrtvama.

0 Comments

Submit a Comment