Pregovori

Objavljeno: 25.06.2021, 17:56h

Piše: Omer ŠARKIĆ

Samo par dana poslije izbora na kojima je uspostavljena nova parlamentarna većina, krenuli su problemi i opstrukcije jednog njenog dijela oko formiranja nove Vlade. Zbog toga je, tek nakon tri mjeseca od izbora, Vlada formirana. Od tada se problemi usložnjavaju, a DF je Vladu, najprije donekle skriveno, zatim potpuno otvoreno opstruirao.

Na talasu srpskog i crkvenog nacionalionalizma Zdravko Krivokapić je formirao Vladu u kojoj ekstremista nije falilo. Takvim izborom, pogotovu savjetnika, sekretara i šefova kabineta, te retorikom i nastupima koja ne priliči sekularnoj već crkvenoj državi, Krivokapićeva Vlada je dobila oponente i kod onog dijela građana koji su se decenijama borili za smjenu prethodne vlasti, a društvo je postalo još podjeljenije nego prije.

Po difoltu za sve je optuživan DPS i „udba“, iako je bilo očigledno da je nova vlast umjesto pomirenja ponudila srpsko-crkveni nacionalizam i ekstremizam, na koji je odgovoreno kontra nacionalizmom i ekstremizmom.

Umjesto prijatelja, Krivokapićeva Vlada je širila krug svojih oponenata i neprijatelja. Umjesto da uključi manjine u novu vlast, ona ih je marginalizovala i potpuno izopštila iz nje.

Uporedo, pritisak DF-a na Vladu je svakim danom sve više rastao, sakriven pod plaštom agresivnog nacionalizma i DF srpstva. Očigledan cilj DF-a je bio da sruši Vladu ili je preuzme, po nalogu njihovog mentora Vučića.

Poslednjih sedmica smo došli u situaciju da DF svakodnevno saopštenjima „obara“ Vladu, da se prijeti čak protestima protiv nje, iako je može srušiti odmah i veoma jednostavno – traženjem glasanja o njenom povjerenju.

Uporedo sa time što svakodnevno retorički ruši Vladu, svoje partijske kadrove istom žestinom namješta na rukovodeća mjesta „po dubini“. Tako, jedan od lidera DF-a, Medojević, prije podne najteže optužuje novu Vladu tvrdeći da ona više nema njegovu podršku, da  bi poslije podne istog dana tražio od nje funkciju za sebe.

Uglavnom, Vlada je od formiranja stalno nestabilna, često blokirana od strane dijela nove parlamentarne većine. Više niko ne zna dali ona ima podršku te većine, ali i dalje nekako funkcioniše.

Vlada sve više liči na neizlečivog i umirućeg pacijenta, a takav bolesnik sigurno ne može realizovati planove koje je pravio za sebe dok je mislio da je zdrav. Zato bi najbolje bilo da takav pacijent što prije umre, ne mučeći ni sebe ni druge.

DF iz dana u dan testira reakciju javnog mnjenja na najave obaranja Vlade. Kako su one uglavnom negativne, iscrpljuje Vladu i Krivokapića glođući ih sa svih strana.

Opozicija, „komite“,  manjine i većine drugih Krivokapićevih oponenata je utihnula, posmatrajući međusobnu borbu dva vladauća srpstva: jednog „patriotskog“ i drugog „izdajničkog“.

Mnogi od pometuih Krivokapićevićvih protivnika – na tren bar, „zaboravili“ su na Krivokapićev kleronacionalizam, tiho posmatrajući borbu između „ludila“ DF-a – koje je sve samo ne ludilo – kako mnogi misle. Jer DF samo odrađuje zadatak koji im je zadao Vučić, a da li se Vučićevi interesi poklapaju sa interesima Đukanovića – ostaje nam da nagađamo.

Da bi dodatno oslabili poziciju Krivokapića, Demokratski front je pozvao druge partije iz parlamentarne većine na pregovore o prevazilaženju krize, tobožnjem drugačijem ustrojstvu Vlade i promjenu premijera – svog nosioca liste na prethodnim izborima (da podsjetim). Ti pregovori su pokrenuti, ne da bi se pregovaralo i našao dogovor, već da bi se preko njih dodatno opstruirali Vlada i premijer, te da bi se produbio sukob sa  URA-om i Demokratama koji podržavaju premijera, optuže se za njihovu propast, a sve u iščekivanju pravog  trenutka za formalizovanja otkazivanja podrške Vladi. Demokrate i URA to dobro znaju, te su „pregovori“ samo predstava i igra za javnost.

Kao jedan od pregovarača u ime pokreta „Odupri se“ za vrijeme trajanja protesta, veoma dobro znam kako izgledaju pregovori kada se njima, u stvari, želi nešto srušiti, pregovori čiji je cilj da do dogovora ne dođe.

Uz sve to, Krivokapić će uporedo imati veoma jaku opoziciju u ekstremistima u Vladi koje je smjenio, a koje je sam birao. Oni će pokušati da ga ocrne i proglase izdajnikom srpstva možda više i od samog DF-a. No, to je još jedan od problema koje je Krivokapić sam stvorio i za koje je sam kriv.

Uglavnom, poslije dvjesta dana rada Vlade imamo njenu permanentnu nestabilnost, neku vrstu bezvlašća čak, a na predizborna obećanja kao što su lustracija, zakon o porijeklu imovine, uspostava pravne države i hapšenje „krupnih riba“, stručno a ne partijsko zapošljavanje, smanjenje glomaznog državnog aparata, ekonomski oporavak, rasprodaja ogromnog voznog parka, donošenje novog seta izbornih zakona… – više se niko ne osvrće.

Ova Vlada zato treba da ode što prije. Ali ne zbog onog što joj zamjera DF, već zbog neispunjavanja izbornih obećanja, čemu je jednim dijelom doprinio upravo DF svojim stalnim opstrukcijama njenog funkcionisanja.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register