Putin: Budimo otvoreni uprkos istoriji

Objavljeno: 22.06.2021, 12:56h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u autorskom članku objavljenom u nemačkom listu Cajt izjavio da se Moskva nadala da je kraj Hladnog rata predstavljao pobjedu cijele Evrope, ali da se desilo da je pobijedila želja za širenjem NATO-a.

“Nadali smo se da će kraj Hladnog rata predstavljati zajedničku pobjedu za cijelu Evropu. Činilo se da je ostalo još malo kako bi se realizovala ideja Šarla de Gola o zajedničkom kontinentu, čak ne samo o geografskom ‘Od Atlantika do Urala’, već i o kulturnom i civilizacijskom – ‘Od Lisabona do Vladivostoka’.

Upravo je na toj ideji – ideji izgradnje Velike Evrope, na zajedničkim vrijednostima i interesima, Rusija i pokušavala da razvija svoje odnose sa Evropljanima. Mi, kao i Evropska unija, mnogo smo učinili da se to i realizuje.

Međutim, pobijedio je drugačiji pristup u čijoj osnovi se nalazilo širenje Sjevernoatlantskog saveza koji je sam po sebi predstavljao relikviju Hladnog rata, jer je upravo za potrebe obuzdavanja u toj epohi taj savez i formiran”, napisao je Putin.

“Gubimo velike mogućnosti od potencijalne saradnje koja je od prijeke važnosti za sve nas imajući u vidu aktuelne izazove sa kojima se susrećemo prije svega zbog pandemije“, naglasio je Putin  u članku pod nazivom ”Budimo otvoreni uprkos istoriji“, posvećenom 80. godišnjici napada nacista na SSSR.

Tekst u cjelosti prenosi Sputnjik.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register