Zabranjeni radovi u Cetinjskom manastiru

Objavljeno: 17.06.2021, 20:52h

Uprava za inspekciju Crne Gore je zabranila danas nastavak radova u Cetinjskom manastiru gdje se rekonstruiše toalet.

Grupa građana je protestovala ispred manastira tražeći da se radovi obustave navodeći da se skrnave kulturno sakralni objekti i spomenici. U tom gradu na vlasti je Demokratska partija socijalista.

Mediji su objavili snimak razgovora rektora Bogoslovije Gojka Perovića, grupe građana i Centra za restauraciju koji tvrde da je to manastir svih građana.

Perović je pokušao da objasni da rekonstruišu mokre čvorove zbog gostiju koji dolaze na Cetinje.

Na pitanje jednog od prisutniih čija je ideja da se u Cetinjskom manastiru pravi toalet, Perović je odgovorio da oni tu postoje već 30 godina.

Inspekcija je naložila Mitropoliji, odnosno Cetinjskom manastiru, da podnese zahtjev za izdavanje konzervatorskih uslova Upravi za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore i da o tome u roku od tri dana obavijesti nadležnu inspekciju.

Iz Mitropolije je u međuvremenu saopšteno da nisu znali da su bili u obavezi da podnesu zahtjev, niti su imali namjeru da devastiraju prostor Cetinjskog manastira, već se Mitropolija i Uprava Cetinjskog manastira neprestano trude na njegovom održavanju i očuvanju.

„Ne vidimo razlog da ovaj događaj izaziva bilo kakvu uznemirenost u javnosti, osobito imajući u vidu činjenicu da će dobiti svoj institucionalni epilog u skladu sa zakonom“, navodi se u saopštenju MCP.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register