Politička i moralna odgovornost srpskog i crnogorskog naroda

Objavljeno: 17.06.2021, 22:01h

Piše: Ibrahim ČIKIĆ

I kada bi se sva voda Drine pretvorila u tintu, i kada bi se udružili svi ljudi i džini, negatori srebreničkog genocida ispisujući riječi – u Srebrenici nije bilo genocida, to bi bio uzaludan posao jer za genocid nad Bošnjacima Srebrenice zna čitav svijet.

Svjedoci smo da poslije pravosnažne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću svakodnevno slušamo razno-razne manipulatore, kvaziistraživače i neke političare koji iznose stavove i ocjene sa kojima pokušavaju negirati genocid u Srebrenici, udarajući na legitimitet Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde u Hagu pokušavaju relativizirati političku i moralnu odgovornost srpskog i crnogorskog naroda.

Neću da ulazim u namjere negatora srebreničkog genocida donoseći paušalne ocjene da li su njihovi stavovi namjerni ili nenamjerni. Ovom prilikom želim isključivo skrenuti pažnju na dvije neosporne činjenice koje bez imalo sumnje ukazuju na kolektivnu političku i moralnu odgovornost srpskog i crnogorskog naroda. Ovje trebati imati na umu da politička i moralna odgovornost naroda nije podložna sudskom procesuiranju.

Politička odgovornost

Prvo: Ratni zločinac Ratko Mladić bio je državljanin Republike Srbije.

Drugo: Ratni zločinac Ratko Mladić bio je komandant Tridesetog kadrovskog centra GŠV Jugoslavije.

Treće: Da bi prikrili učešće u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad Bošnjacima, i kako bi obmanuli domaću i međunarodnu javnost, politička elita SRJ formira Glvni Štab tzv. Vojske RS.

Četvrto: Učešće i podrška SRJ u oružanoj sili i materijalno – tehničkim sredstvima u agresiji  na Republiku BiH i genocidu nad Bošnjacima.

Imajući u vidu ove četiri neosporne činjenice, i to da je ogromna većina građana Srbije i Crne Gore (više od 80%) glasala za SPS i DPS, bez imalo sumnje dokazuje kolektivnu političku odgovornost naroda. Podvlačim, govorim isključivo o političkoj odgovornosti naroda.

Moralna odgovornost

Čnjenica da srpski i crnogorski narod (čast hrabrim pojedincima i članovima antiratnih partija) nisu učinili ništa kako bi spriječili zločine i genocid na prostorima ex-Jugoslavije, dovoljno govori o moralnoj odgovornosti jednog naroda.

***

Nažalost, višedecenijski političari, umjesto da učine sve kako bi ojačali institucije i doveli društvo do vladavine prava, katarze i lustracije, su se svim silama trudili da se dokopaju što više državnog novca, pritom šireći mržnju i podjele. Zato i danas, poslije 25 godina od srebreničkog genocida imamo situaciju da negatori genocida nanose ogromnu političku i moralnu štetu srpskom narodu. Isto tako na drugoj strani imamo situaciju da podnosioci Rezolucije o Srebrenici nanose neprocjenjivu štetu vlastitom narodu.

Da su imali miligram morala i političke pismenosti, samozvani „legitimni“ predstavnici bošnjačkog naroda nikada ne bi ušli u koaliciju sa DPS-om, već bi učinili sve da odgovorne za Bukovicu, deportacije, Morinj, policijsku akciju Lim, Štrbce, Kaluđerski Laz… izvedu pred lice pravde a Rezoluciju o Srebrenici bi podnijeli dok su bili u vlasti, kada su imali apsolutnu većinu.

Da se istinski zalažu za dobro vlastitog naroda, negatori srebreničkog genocida ne bi na krilima populizma kao taoce držali ogromnu većinu srpskog i crnogorskog naroda i davno bi priznali genocid u Srebrenici.

Ovako nema sreće na ovim prostorima. Spašavaj se ko može. Omladino, pasoš u džep i bježi iz ove ludnice. Ne dozvolite da politikanti sa vašim životima igraju ratne video igrice.

Naravoučenije: I danas postoje likovi koji brane Hitlera ali se čovječanstvo smije na njihove gluposti. Kad prođe vrijeme politikanstva i kada progovori historija tako će biti i sa presuđenim srpskim ratnim zločincima. Narod će se smijati negatorima genocida i govoriti – vidi budale.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register