Med protiv masnih naslaga u arterijama

Objavljeno: 17.06.2021, 09:31h

Prema studiji istraživača sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu, prirodni šećer u medu može da aktivira protein koji uzrokuje da imune ćelije uklanjaju masne naslage sa arterija.

Šećer u medu, poznat kao trehaloza, sposoban je da smanji veličinu plaka i do 30 procenata, potencijalno smanjujući rizik od srčanog udara.

Za potrebe svoje studije, istraživači su indukovali aterosklerozu kod miševa. Nekim miševima su ubrizgali trehalozu ili neku drugu vrstu šećera, dok su drugima takođe davali trehalozu, ali oralno.

Njihovi rezultati pokazali su da su miševi injektirani trehalozom imali plakove dimenzija 0,25 milimetara. Nasuprot tome, miševi kojima je ubrizgan drugi tip šećera ili im je data oralna trehaloza imali su plakove veličine 0,35 milimetara.

Istraživači misle da je trehaloza u stanju da smanji plak aktivirajući protein zvani transkripcioni faktor EB (TFEB). Zauzvrat, ona dovodi do toga da imune ćelije zvane makrofagi uklanjaju plak unutar zidova arterija.

Kod ateroskleroze, makrofagi pokušavaju da otklone oštećenja arterija čišćenjem naslaga masti. Međutim, lako ih može savladati upalna priroda plaka.

Holistički ljekari i drugi medicinski stručnjaci savjetuju da se ljudi opredijele za sirovi med, koji se sklanja iz košnice i direktno stavlja u tegle. Ovakav med je najmanje obrađen, pa kao takav ima najviše antioksidanata od svih drugih tipova meda. Sirovi med se smatra sigurnim za jelo, osim za djecu mlađu od jedne godine.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register