Omaž Andriji Zafranoviću

Objavljeno: 15.06.2021, 09:46h

Sinoć je u  Crnogorskoj kinoteci održan omaž Andriji Zafranoviću, jednom od najvećih filmskih i televizijskih montažera.
Foto;Omer Šarkić

Radio je na mnogim filmovima i TV dramama, sarađujući sa velikim brojem reditelja i postao je veoma cijenjen montažer, ne samo kod nas veći u Evropi.

Dobitnik je Zlatne arene u Puli, a njemački filmski časopis „Kino-film šmit“ poroglasio ga je najboljim evropskim montažerom za 2017. godinu.

Omažu je prisustvao i o Andijinom radu govorio njegov brat Lordan Zafranović, jedan od najboljih režisera bivše Jugoslavije. Mala sala Kinoteke, u kojoj je održan omaž, bila je popunjena obožavaocima  stvaralaštva braće Zafranović, što je impresioniralo Lordana i pokazalo da je podrgorička publika željna kulturnih događanja, te da zna cijeniti istinske umjetnike.

Prije omaža prikazan je fim „Otac na služebnom putu“, a poslije „Večernja zvona“.

Narednih sedam dana će, u okviru manifestacije, prikazati desetak  filmova u kojima je Andrija Zafranović bio montažer, među kojima su: Čudo neviđeno, Ustav republike Hrvatske, Dom za vješanje, Enklava, Kvar, Još ovaj put.

Sve projekcije su besplatne.

Jedina zamjerka sa sinoćnog događanja je ta, što je kino sala, u kojoj je prikazivan film, bila previše hladna. Na sugestiju vašeg izvještača da regulišu klimu, uz izvinjenje mi je objašnjeno da je klima automtaska i da su nemoćni.

Neshvatljivo da u novom objektu nema mogućnosti da se klima  i temperatura u kino-sali mogu regulisati na način da ona bude prijatna za posjetioce.

Omer ŠARKIĆ

 

 

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register