Predsjednik Đukanović najavio zalaganje za Zakon Magnitski

Objavljeno: 11.06.2021, 10:34h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je najavio da će učestvovati u inicijativi da se i u Crnoj Gori u bliskoj budućnosti donese Zakon Magnitski.

Đukanović je na tviteru objavio da je tu inicijativu dobio od Bila Braudera, pokretača globalne akcije za uvođenje Zakona Magnitski i da će u njoj učestvovati “sa zadovoljstvom i u skladu sa ustavnim ovlašćenjima i političkim autoritetom”.

“Ideja i način borbe da se sačuva uspomena na gospodina Magnitskog, a naročito na vrijednosti koje je on zastupao, veoma su bliski Crnoj Gori i meni lično i mi ih u potpunosti dijelimo”, napisao je Đukanović.

Zakon se zove po ruskom advokatu i zviždaču Sergeju Magnitskom koji je otkrio velike poreske prevare u Rusiji. On je 16. novembra 2009. umro u moskovskom istražnom zatvoru, u kojem je bio skoro godinu dana. Zapadne vlade i međunarodne grupe za ljudska prava tvrde da je bio mučen i da mu je uskraćena medicinska njega.

Zakon Magnitski usvojen je u SAD 2012. Godine i prvobitno je uspostavljao lične sankcije državljanima Rusije, a njegovo dejstvo je 2016. prošireno na sve ostale države.

U medjuvremenu je usvojen i u Kanadi, Velikoj Britaniji i još nekim državama i poreskim teritorijama.

Sankcije po Zakonu Magnitski odnose se na pojedince iz inostranstva za koje države koje ga primjenjuju smatraju da su počinile korupciju i teška kršenja ljudskih prava.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply