Prirodni antiseptici

Objavljeno: 10.06.2021, 07:27h

Određene ljekovite biljke služe za zacjeljivanje rana, jer imaju fantastična antiseptična svojstva. Njihovom lokalnom primjenom rane su sanirane, a organizam je spasen od sepse.

  1. Ljutić

Ljutić se odlikuje se antibakterijskim svojstvima, koja uglavnom potiču iz njegove aktivne komponente, jedinjenja koje se zove berberin. Ova biljka je uobičajena prirodna alternativa antibioticima poput penicilina. Može se koristiti lokalno za liječenje rana, ružičastih očiju, čireva i vaginalnih infekcija.

Najmoćniji dio ljutića je njegov korijen. Izrežite ih, osušite i koristite za pravljenje tinktura.

  1. Smola četinara

Četinarska stabla ispuštaju lepljiv sok kada je njihova kora oštećena. To je smola i ona sadrži prirodne kiseline i biljna jedinjenja zvana lignani, koji pomažu u zaštiti stabla od infekcije. Antiseptična svojstva smole takođe mogu da zaštite i čovekovu ranu od infekcije. Da biste koristili smolu, zagrijejte je i pomiješajte sa maslinovim ili kokosovim uljem da postignete gustinu melema. Smola je nevjerovatno lepljiva supstanca, pa je ne nanosite direktno na ranu kako se zavoj ne bi zalepio na kožu.

  1. Neven

Neven je jedna od mnogih ljekovitih biljaka za koju istraživanja pokazuju da je efikasno antimikrobno sredstvo protiv raznih vrsta bakterija i gljivica. Jedna studija istraživača sa Medicinskog centra Univerziteta u Merilendu otkrila je da neven pomaže u smanjenju upale i oteklina, a takođe pomaže u povećanju dotoka krvi do mjesta rane, omogućavajući stvaranje novih krvnih sudova i vlaknastih tkiva. Cvjetovi nevena suše se za ljekovite preparate.

Imajte na umu da sušene latice treba da budu jarko žute ili narandžaste boje, što je indikacija njihovog kvaliteta i svježine.

  1. Bokvica

Bokvica je jestiva biljka koja se često smatra korovom. Sadrži aukubin i alantoin, aktivna jedinjenja odgovorna za bokvicina antimikrobna i protivupalna svojstva. Osim za zarastanje rana, bokvica se koristi i za liječenje čireva, probavnih smetnji, žgaravice, uboda insekata, dijareje i prehlade. Listovi ove biljke mogu da se koriste za pravljenje tinktura i melema. Stariji listovi bokvice odvajaju se u medicinske svrhe, dok su mlađi, mekši listovi bolji za jelo.

  1. Origano

Esencijalno ulje origana ima moćna baktericidna svojstva, što znači da može efikasno da ubije bakterije. Takođe, ono pomaže u zarastanju rana i čak smanjuje pojavu ožiljaka ako se primenjuje lokalno. Prema obavljenim studijama, ulje origana je efikasno protiv mnogih vrsta bakterija, uključujući i ešerihiju. Zapravo, ovo ulje pokazuje snažnije dejstvo od nekih savremenih antibiotika. Listove biljke origano možete upotrebiti da napravite melem ili tinkturu za zacjeljivanje rana. (izvor: bastabalkana.com)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply