Saveljić: Masakrirane plavne livade Mareze i Lužnice

Objavljeno: 09.06.2021, 13:15h

Darko Saveljić, ornitolog i poznati aktivista kada je riječ o zaštiti živote sredine, skrenuo je pažnju na to da je u II zoni zaštite izvođač radova na proširenju saobraćajnice Podgorica- Danilovgrad „masakrirao (je) plavne livade koje su od posebnog interesa za zaštitu, kako u CG tako i na nivou EU“.

Učinjeno je to, kako je Saveljić prcizirao, „suprotno studiji zaštite i dokumentima vezanim za samu investiciju“. On je napomenuo da je „lično koordinirao izradu studije i imao desetine sastanaka sa predstavnicima obje opštine“, kao i da je „Glavni grad (je) bio dužan da brine o teritoriji kojom upravlja, uključujući i zaštićena područja“.

Saveljić podsjeća na to da su lokaliteti Mareza i Lužnica, nakon pravno valjane procedure, 2019. godine „ušli u Park prirode Dolina rijeke Zete kao jedno od najvrednijih i ekološki neodvojivih cjelina“. „Plavne livade Mareze i Lužnice su stavljene u II zonu sa aktivnim režimom zaštite, a gdje su se mogle izvoditi samo intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unaprjeđenja zaštićenog područja“.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply