Preskakanje večere korisno za zdravlje

Objavljeno: 09.06.2021, 07:39h

Istraživanje koje je nedavno objavljeno u časopisu Obesity je pokazalo da na kilograme ne utiče samo kalorijska vrijednost obroka, nego i vrijeme u kojem ga jedemo.

“Konzumacija obroka u skladu s cirkadijskim ritmom, što ranije, utiče na smanjenje tjelesne težine i poboljšanje metabolizma”, kažu autori studije za portal Medical News Today, prenosi Geek.hr. Dodaju i da istraživanjem nije razjašnjeno koji top mehanizmi djeluju na gubitak kilograma.

Naučnici su ispitanike podijelili u dvije grupe. Obje su jele tri obroka dnevno četiri dana, ali u različito vrijeme. Svi ispitanici bili su dobrog zdravlja, u dobi od 20 do 45 godina.

Jedna grupa jela je doručak u osam sati ujutro, a drugi obrok u 14 sati. Potom ništa nije jela do idućeg doručka. Kontrolna grupa jela je doručak u osam sati ujutro, ručak u 14 sati i večeru u 20 sati.

Nakon četiri dana takvog režima, ispitanici su podvrgnuti mjerenju metaboličkih funkcija koje je uključivalo sagorijevanje kalorija. Potom su odgovarali na pitanja o gladi i apetitu, te im je iz uzorka urina i krvi koji su uzimani ujutro i naveče mjeren hormon gladi.

Rezultati su pokazali da u sagorijevanju kalorija nema velikih razlika među grupama. Osobe kojima je razmak između posljednjeg obroka u danu i prvog u idućem danu bio veći, manje su osjećale glad i imali su niži nivo hormona gladi u organizmu. Pokazalo se i da je ta rupa sagorela više masnoća u toku 24 sata.

Zaključak studije je da veći razmak između posljednjeg i prvog obroka podstiče gubljenje masnoća, odnosno pomaže tijelu da se prebaci sa sagorijevanja ugljenih hidrata u sagorijevanje kalorija i na taj način stvara energiju.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply