‘Koncesioni ugovori za mHE ništavni, sve je u rukama Vlade’

Objavljeno: 09.06.2021, 08:47h

Da je koncesione ugovore za male hidroelektrane (mHE) moguće raskinuti i da su mnogi od njih ništavni, te da je sve u rukama Vlade, poručilo se sa više adresa na jučerašnjoj panel diskusiji “Male hidroelektrane: priroda podređena privatnim interesima”, održanoj u Podgorici u organizaciji Eko-tima i WWF Adria.

Na panel diskusiji govorili su predstavnik Ministarstva kapitalnih investicija Vladimir Durutović, Milija Čabarkapa ispred Eko tima, Irma Popović Dujmović ispred WWF Adria, mještani Rečina i Bara Kraljskih, dok su se povremeno uključivali građani i prisutni ekolozi.

Najavljen je bio dolazak Danila Mrdaka sekretara ekologije u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, ali nešto prije panela, prema riječima organizatora, on se javio da kaže kako zbog iskrslih obaveza ipak ne može doći.

Za mHE kroz podsticaje više od 19 miliona eura

Milija Čabarkapa je podsjetio kolika je šteta koju nanose mHE životnoj sredini, ali i zajednicama koje žive u okolini rijeka na kojima su mHE i da su često korita nakon izgradnje mHE suva, te da to nikao ne predstavlja razvojnu šansu već upravo suprotno. On je iznio podatak da su građani platili više od 19 miliona eura kroz podsticaje koji se uplaćuju vlasnicima mHE  od 2014.

“Znamo da je za jedno društvo opravdana svaka ekonomska aktivnost gdje su društvene koristi jednake ili veće od društvenih troškova, a neprihvatljiva situacija je ona u kojoj društvo ima veće društvene troškove od koristi. Upravo takvu situaciju imamo sa mHE. Ukoliko društvenu korist ostvarenu od rada mHE u godinama iza nas, odnosno prihode koje društvo ostvari od rada mHE uporedimo sa društvenim troškovima, odnosno podsticajima koje građani plaćaju investitorima kroz račune za električnu energiju, računica je jasna – ekonomske štete su višemilionske”, kazao je Čabarkapa. 

„Nećemo nastaviti politiku uništavanja resursa“

Vladimir Durutović iz Ministarstva kapitalnih investicija je kazao da rade sve što je u njihovoj moći kako bi riješili probleme mHE, i da se nada da građani i mještani vjeruju u iskreni naum nove vlasti da se na najbolji mogući način izbore za javni interes u ovim slučajevima.

“Ministarstvo kapitalnih investicija će temeljno i odgovorno analizirati svaki slučaj mHE, te nijednu odluku neće donijeti pod pritiskom, već samo u interesu svih građana”, kazao je Durutović.

On je naveo da trenutno rade 32-ije mHE, a da je devet ugovora raskinula aktuelna Vlada. Rekao i da je 12 mHE u postupku gradnje ili projektovanja.

„Od ovih 12, devet je dobilo građevinsku dozvolu, tri su u postupku izrade projektne dokumentacije i dobijanja građevinske dozvole. Razvoj projekta iz oblasti razvoja obnovljivih izvora energije započet je 2007. godine raspisivanjem tendera za izgradnju mHE u Crnoj Gori. Od početka realizacije projekta izgrađeno je 34 objekta za proizvodnju električne energije i to 32 mHE i dvije vjetroelektrane, Krnovo i Možura”, naveo je Durutović.

Kao jedini predstavnik Vlade na skupu, Durutović je dobio brojna pitanja od strane novinara, mještana, prisutnih aktivista i građana. Na mnoga nije mogao odgovoriti, pravdajući se da je tek dva mjeseca na čelu Direktorata za energetiku i energetsku efikasnost.

Durutović nije odgovorio na pitanje PCNEN-a, kako mještani i građani mogu da vjeruju institucijama i komisiji ako imamo slučaj da je dopis sa potpisima i ostalim prilozima koji su mještani uputili Ministarstvu kapitalnih investicija i članovima komisije došao do koncesionara, dok, sa druge strane, mještani i stručna javnost ne mogu da dođu do dokumentacije kao što su glavni projekti mHE?

Durutović je na kraju izlaganja mještana i Ines Mrdović, nezavisne pravne ekspertkinje, kazao da vjeruje, imajući u vidu sve iznesene argumente, da će Vlada ići ka tome da na osnovu dokaza i argumenta raskine sporne koncesije.

„Za nas je ugovor raskinut, a na vama je da to potpišete“

Mještanin Rečina, Vasilije Ivanović je kazao da su se mještani zarekli na život da neće dozvoliti gradnju mHE, da je za njih ugovor raskinut te da je ostalo da Vlada to formalizuje potpisom.

„Bez riješenih imovinskih pravnih odnosa građevinske dozvole su ništavne „

Predstavnik Udruženja za zaštitu Komova (UZKOM), Novica Dragojević je elaborirao skoro sve nepravilnosti koje prate slučaju mHE u Barama Kraljskim i pojasnio koliko je sav proces „tragikomičan“.

“U ovom projektu samo su mještani čisti pred Bogom i pred zakonom”

Predsjednik MZ Bare Kraljske, Milovan Labović je dodatno pojasnio nelogičnosti i prekršaje koji prate dokumentaciju na osnovu koje koncesionar pokušava da gradi mHE u Barama Kraljskim.

„Koncesioni ugovori su ništavni i rušljivi po više osnova“

Pravna ekspertkinja Ines Mrdović, koja je radila pravnu analizu slučajeva i ugovora mHE u Barama Kraljskim, Rečinama i Kaludri, tvrdi da su koncesioni ugovori u Kaludri i Barama Kraljskim ništavni jer ih je Vlada produžila odlukom, a ne u skladu sa zakonom, dok postoji dovoljno stavki na osnovu kojih se može raskinuti koncesioni ugovor u slučaju mHE Skrbuša. Ona je dodala da razumije bojazan koju predstavnici Vlade imaju, ali da su argumenti na strani građana i države te da ovdje očigledno ne nedostaje političke volje, već političke petlje. (Audio snimak njenog izlaganja možete posušati u nastavku.)

„Građani da se uvijek pitaju kako ne bi došlo do masovnih migracija“

Predstavnica WWF Adria, Irma Popović Dujmović je ukazala na veliku ulogu koju imaju mještani lokalnih zajednica kada se planira izgradanja projekata poput mHE, te da oni nikako ne smiju biti zanemareni već treba da daju zadnju riječ o tome.

Podsjećamo, osim Rečinske rijeke, Bara Kraljskih i Kaludarske rijeke, ovih dana je u toku izgradnja dvije mHE na Bjelojevićkoj rijeci, koje komisija još uvijek nije razmatrala. Takođe, javnosti nije poznato da je iko kažnjen zbog nepoštovanja mjera iz Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, iako to za posledicu ima suva korita rijeka.

Za sada ne postoji inicijativa da se raskine bilo koja koncesija mHE koja je već puštena u rad.

Vuk VUJISIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply