Muški mozak ima puno zajedničkog s testisima

Objavljeno: 05.06.2021, 08:31h

Mozak i testisi imaju najveći broj zajedničkih proteina u poređenju s ostalim organima, objavio je tim portugalske biomedicinske naučnice Barbare Matos u časopisu Royal Society Open Biology.

Ranije studije su ukazivale na to da postoje poveznice između seksualne disfunkcije i moždanih poremećaja, čak i između kvalitete sjemena i inteligencije. Same po sebi te poveznice ne znače mnogo, no portugalski su naučnici pronašli objašnjenje zašto možda ipak postoje.

Oni su uporedili proteine 33 tipova tkiva, uključujući srce, crijeva, matericu, jajnike i placentu i otkrili da mozak i testisi imaju 13.342 zajednička proteina. To je potvrđeno studijama genskih ekspresija koja su pokazale da ova dva udaljena organa dijele najveći broj gena među svim organima u tijelu.

Kad su proučili koji su od zajedničkih proteina najizraženiji, Matos i kolege su otkrili da se radi o proteinima većinom uključenim u razvoj tkiva i komunikaciju ćelija.

I mozak i testisi su gladni energije kako bi imali ‘goriva’ za visoko zahtjevne procese poput razmišljanja i proizvodnje nekoliko miliona spermija dnevno. Tako oba organa imaju specijalizovane ćelije za podršku vrlo marljivim neuronima u mozgu i polnim ćelijama u testisima koje je potrebno dobro ‘nahraniti’.

Uprkos tome što im je svrha vrlo različita, neuroni na nekoliko načina funkcionišu slično spermijima. Obje vrste ćelija imaju važan zadatak pomicanja stvari iznutra prema vanjskom okruženju, odnosno međućelijskom  prostoru, što je proces koji se naziva egzocitoza.

Ovo je nedovoljno istraženo područje i povezanost između ovih tkiva treba razjasniti, što bi pomoglo da se razumiju disfunkcije koje pogađaju mozak i testise, napisali su portugalski naučnici, prenose agencije.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply