Veličina zjenica povezana s inteligencijom

Objavljeno: 04.06.2021, 08:25h

Novo istraživanje sprovedeno u laboratoriji Instituta za tehnologiju Džordžija (SAD) sugeriše da je osnovna veličina zjenica kod čovjeka usko povezana s individualnim razlikama u inteligenciji. Drugim riječima, što su zjenice u svom osnovnom stanju veće, inteligencija kod pojedinca je veća, a naučnici su to zaključili testiranjem razumijevanja, pažnje i pamćenja, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Autori tog istraživanja su kroz tri studije otkrili da je razlika u osnovnoj veličini zjenica kod osoba koje su ostvarile najbolje rezultate kognitivnih testova, nasuprot onih koji su ostvarili najslabije rezultate, dovoljno velike da se može primijetiti i golim okom.

Pod veličinom zjenice misli se na promjer crne tačke u središtu oka i može iznositi između dva i osam milimetara. Oko zjenice se nalazi dužica (iris) koja je odgovorna za kontrolu veličine zjenica. Kako zjenice reaguju na jako svijetlo, u laboratriji je svjetlo bilo prigušeno za sve sudionike, kako ono ne bi ometalo rezultate istraživanja.

Autori istraživanja pojašnjavaju zašto je veličina zjenica povezana s inteligencijom. Veličina zjenica povezana je s aktivnošću centra u gornjem dijelu mozga koja se zove locus coeruleus. Taj centar luči noradrenalin, koji radi istovremeno kao neurotransmiter i hormon u mozgu i tijelu te reguliše procese poput percepcije, pažnje, učenja i pamćenja. Noradrenalin isto tako pomaže u održanju zdrave organizacije moždane aktivnosti tako da udaljeni djelovi mozga mogu raditi zajedno na izvršavanju teških zadaća i ciljeva.

Jedna od hipoteza kaže da ljudi s većom prosječnom veličinom zjenica imaju bolju regulaciju moždane aktivnosti, što doprinosi boljim kognitivnim performansama te boljem funkcionisanju mozga u stanju odmaranja. Ipak, potrebna su nova istraivanja koja bi utvrdila zašto je veličina zjenica povezana s većom fluidnom inteligencijom i kontrolom pažnje.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply