Varheji: Neophodna transformacija medijskog okruženja na Balkanu

Objavljeno: 03.06.2021, 19:10h

Demokratija ne može da funkcioniše bez slobodnih i nezavisnih medija

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas da je u zemljama regiona potrebno ostvariti “pozitivnu transformaciju medijskog okruženja” i da Brisel pridaje veliku važnost reformi u oblasti medija u procesu proširenja.

Na onlajn konferenciji “Sloboda medija na Balkanu”, koju je organizovao bugarski portal Euraktiv, Varheji je izjavio da su sloboda medija, sloboda izražavanja i medijski pluralizam od ključne važnosti u procesu pristupanja EU, da su važni za slobodnu, otvorenu i informisanu debatu i da predstavljaju stubove na kojoj je izgradjena svaka demokratija, prenosi Beta.

“Demokratija ne može da funkcioniše bez slobodnih i nezavisnih medija”, rekao je Varheji.

Podsjetio je da je u poslednjem izvještaju Evropske komisije o eurointegracijama ocijenjeno da su i dalje neophodni napori da se osigura nezavisnost medija i sloboda izražavanja širom regiona Zapadnog Balkana.

Varheji je istakao da je važno omogućiti rad novinara bez miješanja, pritisaka i zastrašivanja, obezbijediti kvalitetno izvještavanje, transparentnost finansiranja javnih i privatnih medija i nezavisnost regulatornih tijela.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register