Krivokapić: Temeljni ugovor nijesam potpisao jer nije u skladu sa Ustavom CG

Objavljeno: 03.06.2021, 16:59h

Dešavale su se određene političke igre i predigre i ja sam vam možda samo spomenuo jednu rečenicu te srijede ili četvrtka kada sam otišao u Beogradu – da ako ne bude potpisan temeljni ugovor, da će se desiti ne znam kakvo čudo. Smatrao sam da je potpuno neodgovorno to tako definisati

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da će potpisati Temeljni ugovor između SPC i Crne Gore i da ne radi ništa tajno, navodeći da je to isključivo pravno pitanje i da tu nema politike. Krivokapić je za Euronews Srbija rekao da bi bio nedostojan premijer da je potpisao ugovor u Beogradu tokom večernje posjete patrijarhu i da određeni pravni elementi koji su definisani u tom ugovoru nisu u skladu sa Ustavom i Zakonom Crne Gore.

Krivokapić je u intervjuu istakao da je ponudio 30. oktobar kao datum potpisivanja ugovora zbog odavanja počasti “onome ko je sve na prostorima Crne Gore duhovno preporodio”, misleći na mitropolita Amfilohija.

Reako je da ima određena obrazloženja i da je na neki način identifikovao ko je glavni krivac.

Crnogorski premijer je naveo da je u petak pred početak Sabora, “ne znajući i ne sluteći šta se može desiti”, uputio patrijarhu pismo u kome je jasno kazao da je za potpisivanje temeljnog Ugovora, ali da određeni pravni elementi koji su definisani u tom ugovoru nisu u skladu sa Ustavom i Zakonom Crne Gore.

“I moja obaveza nije obaveza samo vjernika, nego obaveza čovjeka koji štiti Ustav i Zakon, ja sam takav sporazum potpisao i ja ću ostati dosljedan do kraja. Posle toga su se dešavale određene političke igre i predigre i ja sam vam možda samo spomenuo jednu rečenicu te srijede ili četvrtka kada sam otišao u Beogradu – da ako ne bude potpisan temeljni ugovor, da će se desiti ne znam kakvo čudo. Smatrao sam da je potpuno neodgovorno to tako definisati”, naveo je Krivokapić.

On je istakao da nije postojalo u istoriji da je neko otišao na takav način, u to vrijeme i pod tim uslovima da potpisuje takav ugovor.

“Demokratski front nije podržavao ovu Vladu istinski, i naravno, u politčkom licemjerju je izgleda sve dozvoljeno. Neka me smijene, neka to bude istorijski dokaz njihove opredijeljenosti da poslije 75, odnosno 30 godina doživimo slobodu, demokratiju, počnemo da stabilizujemo sve institucije, da ih oslobodimo, jer većinom su zarobljene i da krenemo u ekonomski preporod”, rekao je Krivokapić.

ČITAV INTERVJU

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register