Elektronska fiskalizacija stupila na snagu, mali privrednici nezadovoljni

Objavljeno: 01.06.2021, 07:49h

Vlasnica tezge na podgoričkoj pijaci ‘Gintaš’ Ljiljana Đurišić smatra da uvođenje e-fiskalizacije u ovoj djelatnosti nema smisla, jer se na pijaci cijene stalno mijenjaju.

Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koji predviđa da svaki poreski obveznik u Crnoj Gori koji izdaje račune i nalazi se u sistemu PDV-a, pređe na elektronski sistem fiskalizacije do prvog juna, stupio je na snagu danas.

Iako je veliki broj poreskih obveznika ispoštovao predviđeni rok i prešao na e-fiskalizaciju, ovaj Zakon izazvao je negodovanje brojnih privrednika.

Advokatska komora, koja je u štrajku od 24. maja, najavila je da će se advokati vratiti redovnim aktivnostima onda kada ova profesija bude isključena iz e-fiskalizacije.

“Zakon o fiskalizaciji neprimjenjiv je na advokatsku djelatnost, koja je Ustavom definisana kao samostalna i nezavisna profesija za pružanje pravne pomoći. Mi ne vršimo usluge nego pružamo pravnu pomoć i po svom kodeksu možemo čak i besplatno da zastupamo određenog klijenta u situaciji kada je njegovo imovinsko stanje veoma loše. Kako u toj situaciji postupiti po zakonu?”, izjavio je ranije Zdravko Begović, predsjednik Advokatske komore.

E-FISKALIZACIJA PROBLEMATIČNA BROJNIM DJELATNICIMA

Elektronsku fiskalizaciju kao problem vide i djelatnici iz drugih oblasti, koji smatraju da je ovaj Zakon neprimjenjiv u njihovom poslovanju.

Vlasnica tezge na podgoričkoj pijaci ‘Gintaš’ Ljiljana Đurišić smatra da uvođenje e-fiskalizacije u ovoj djelatnosti nema smisla, jer se na pijaci cijene stalno mijenjaju.

Ljiljana Đurišić

„Evo, jagoda je jutros bila 3,5 eura, a sad je 2,5 eura. Znači, ja bih morala sve da vagam opet, pa bih morala da mijenjam u kasi… tako da je to na pijaci baš nemoguće izvesti. Jer, pijaca je pijaca. Pogađanje oko cijena uvijek prisutno. To nije isto kao u prodavnici. Oni imaju fiksnu cijenu, dok kod mene može da se pogodi. Na primjer, lubenicu naplaćujem jedan euro, ali ukoliko kupac uzme količinu za pet eura, ja spustim cijenu“, objašnjava naša sagovornica.

„Pritom, mi nemamo toliki promet da bi kasa mogla da se uvede kod nas. Onda bi mi trebalo da radimo samo za državu, a ne za sebe“, dodaje Đurišić.

Ona naglašava da niko na ovoj pijaci nije formalno obaviješten o tome da će, po Zakonu, morati da uvedu kase. Osim toga, institucije su mogle da održe i neki vid edukacije o elektronskoj fiskalizaciji jer o tome, kako kaže, ne zna ništa.

 „Ne znam čak ni koliko mi to moramo da plaćamo, ali moram da napomenem da je nama zakup tezge 125 eura mjesečno. To je veliki iznos, s obzirom na to koliko prometa imamo. Mi čak nismo dobili nikakvu subvenciju za koronu, a bila sam i bolesna od korone… Ništa nismo dobili. Niko nas nije ni obišao, da vidi fali li nama šta ovdje, ili ne fali“, kaže Đurišić.

Sa Ljiljanom je saglasna i Slava Jelić, koja takođe drži tezgu na ovoj pijaci.

“Ne plaćamo na vrijeme ni tezge, a kamoli te kase da plaćamo”, kaže Jelić i ističe da će, ukoliko e-fiskalizacija bude obavezna za njenu djelatnost, prestati da radi.

Vlasnik podgoričke auto-škole “GoSmart” Predrag Obradović smatra da, kada je riječ o uvođenju elektronske fiskalizacije, jedan od najvećih problema predstavlja eksponiranost podataka.

“Neka druga škola koja se bavi istim biznisom kao ja, u sklopu tendera na kojem učestvujem, može imati uvid u naplate naših usluga i cijene usluga koje pruža naša škola. U smislu konkurentnosti, nismo nimalo zaštićeni”, kaže on za PCNEN.

Obradović smatra da bi koncept elektronske fiskalizacije trebalo osmisliti na drugi način, sa fokusom na zaštitu podataka, odnosno da ovaj dio u kompletu preuzme Poreska uprava bez posredničkih firmi, jer je to, po njegovom mišljenju, jedini način zaštite podataka.

Kada je riječ o novčanim izdacima za uvođenje e-fiskalizacije, ističe da je za njegovu firmu do kraja godine obračunat iznos od oko 300 eura, koji smatra velikim s obzirom na to da sam aparat košta oko 180 eura, a, u stvari, u pitanju je aplikacija koja ne bi trebalo ni da se naplaćuje.

“Izdatak za fiskalizovanje na mjesečnom nivou je veliki za male biznise kao što je auto-škola, jer mi naplaćujemo samo tri usluge – obuku vožnje, polaganje testova i vožnje i dodatne časove, a treba imati u vidu i činjenicu da, osim subvencija u prvom talasu pandemije, nismo imali dodatne subvencije, dok su same okolnosti u više navrata onemogućavale naš rad, a samim tim i prihodovanje”, kaže Obradović.

On dodaje da bi manje kompanije, poput auto-škola koje su ustanove, trebalo da budu isključene iz e-fiskalizacije jer plaćaju porez na dobit i nisu PDV obveznici.

Preduzetnik Milorad Stojanović, koji posjeduje taksi vozilo, kaže da u njegovom slučaju sa procedurom uvođenja e-fiskalizacije nije bilo problema.

“Doduše, još uvijek ne znamo po kojoj skali ćemo biti oporezovani. Preko Sindikata smo dobili korektnu cijenu uređaja za fiskalizaciju, a i država je obećala da će dati subvenciju od 100 eura za sve koji su do 31. marta ušli u proces. Međutim, još uvijek je nisu isplatili, a kada će to biti, ne znam”, kaže Stojanović.

MINISTARSTVO FINANSIJA: ZAKON ĆE SE PRIMJENJIVATI JEDNAKO ZA SVE

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja su za PCNEN saopštili da je Vlada Crne Gore, kao jednu od mjera podrške privredi u prvom i drugom kvartalu, opredijelila sredstva za jednokratnu finansijsku pomoć za uvođenje sistema elektronske fiskalizacije.

„U prvom kvartalu, privrednim subjektima koji posluju u ugroženim djelatnostima dodijeljena je jednokratna finansijska pomoć u iznosu od 100 eura za uvođenje sistema elektronske fiskalizacije“, kazali su oni.

Ta pomoć se odnosila na poreske obveznike koji privrednu djelatnost obavljaju u nekoj od ugroženih djelatnosti sa Liste u Prilogu 1 Paketa mjera za I kvartal i koji su izmirili sve poreze i doprinose na dohodak koji su bili dospjeli za plaćanje na dan 30.9.2020. godine ili redovno izmiruju reprogramirane obaveze.

Ova vrsta podrške bila je namijenjena korisnicima koji uspostave sistem elektronske fiskalizacije zaključno sa 31.03.2021. godine.

U drugom kvartalu jednokratna pomoć za uvođenje sistema elektronske fiskalizacije u iznosu od 50 eura dodjeljena je fizičkim licima koja obavljaju privrednu djelatnost (preduzetnici), koji su izvršili usklađivanje sa Zakonom o privrednim društvima, a koja nijesu u  PDV sistemu.

Takođe, ova vrsta pomoći data je i poreskim obveznicima koji ostvaruju promet od prodaje roba ili usluga putem samonaplatnih uređaja (automata), a koji nisu u obavezi izdavanja računa u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrijednost.

Ova vrsta podrške bila je namijenjena korisnicima koji uspostave sistem elektronske fiskalizacije zaključno sa 31.05.2021. godine.

Oni su istakli da odlaganje primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga nije moguće.

„Zakon je usvojen 2019. godine, primjena je trebalo da počne 1. januara 2020. godine, ali je odložena do 1. januara 2021. godine. Krajem prošle godine primjena je ponovo odložena za pet mjeseci, tako da ista definitivno počinje 1. juna“, podsjetili su iz resornog Ministarstva.

Kako su pojasnili, pitanje sprovođenja kaznene politike je u nadležnosti Uprave prihoda i carina Crne Gore, a Zakon precizno propisuje kaznenu politiku u slučaju nepoštovanja odredaba istog, pri čemu se novčane kazne, u zavisnosti od oblika organizovanja obveznika, kreću i do 40.000 eura, a nadležni organ može izreći i mjeru zabrane obavljanja djelatnosti do 90 dana.

„Važno je istaći da se kaznene odredbe odnose kako na same obveznike, tako i na lica koja proizvode i održavaju programsko rješenje za vršenje fiskalnog servisa, pa je u tom smislu potrebno da visok stepen odgovornosti prema Zakonu pokažu svi učesnici u procesu elektronske fiskalizacije. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja očekuje da će najveći broj obveznika dobrovoljno ispoštovati Zakon i da će kaznena politika biti primjenjivana u što manjem opsegu“, naveli su iz Ministarstva.

————————————

Šta to bješe e-fiskalizacija?

Elektronska fiskalizacija u praktičnom smislu znači da se svaki račun, bilo da je u pitanju gotovinsko ili bezgotovinsko plaćanje, evidentira u bazi podataka Uprave prihoda Crne Gore u realnom vremenu. Poreski obveznici u sistemu PDV-a, dužni su da nabave nove moderne elektronske naplatne uređaje (ENU) i da ih registruju kod Poreske uprave. Prilikom registracije potrebno je popuniti prijavu, pomoću koje će se generisati Identifikacioni kod obveznika fiskalizacije (IKOF), po unaprijed definisanom algoritmu.

Svaki račun koji se izdaje mora biti pohranjen na serverima Poreske uprave, a dostavljanje računa će se vršiti elektronskim putem koristeći stalnu internet vezu između ENU uređaja i web portala EFI i servera Poreske uprave, koja će obrađivati primljenjene podatke.

———————————

Advokati nisu htjeli ni da testiraju sistem

„Od 20.10.2020. godine kada je sistem elektronske fiskalizacije postavljen za testiranje od strane poreskih obveznika, odnosno 01.01.2021. godine, kada su obveznici počeli da izdaju fiskalne račune, ni jedan predstavnik Advokatske komore nije pristupio sistemu, kako bi argumentovao ovih dana prezentirane nemogućnosti primjene fiskalizacije na ovu vrstu djelatnosti, koja je prema klasifikaciji djelatnosti evidentirana pod šifrom 6910 – pravni poslovi. U sistemu elektronske fiskalizacije trenutno je 67 obveznika sa ovom šifrom djelatnosti“, naveli su iz Ministarstva.

Bogdan PIPOVIĆ
Miljana DAŠIĆ

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register