Vladika Joanikije izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog

Objavljeno: 29.05.2021, 18:31h

On na tom mjestu nasleđuje preminulog mitropolita Amfilohija koji je bio poglavar SPC u Crnoj Gori skoro 30 godina.

Dosadašnji episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izabran je za mitropolita crnogorsko-primorskog na Saboru Srpske pravoslavne crkve.

Od smrti mitropolita Amfilohija u oktobru prošle godine, Joanikije je bio administrator mitropoliije crnogorsko-primorske.

Vladika Joanikije Mićović je rodjen 20. aprila 1959. godine u Velimlju (Banjani). Gimnaziju je završio u Nikšiću. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. godine i apsolvirao filosofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 30. oktobra 1990. godine. Za vikarnog episkopa budimljanskog izabrao ga je Sveti Arhijerejski Sabor maja 1999. godine. Hirotonisan je na Cetinju u čin episkopa 3. juna 1999. godine.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC je na majskom zasijedanju 2001. godine osnovao eparhiju budimljansko-nikšićku sa sjedištem u Đurđevim Stupovima i za njenog administratora postavio je vikarnog episkopa budimljanskog Joanikija.

Na majskom zasijedanju 2002. godine izabran je za episkopa budimljansko-nikšićkog, a ustoličenje je obavljeno 4. avgusta u manastiru Đurđevi Stupovi.

Do sada je Joanikije bio član Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC u dva mandata, od 2005. do 2007. godine i od 2012. do 2014. godine.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register