SPC: Odluke donosimo isključivo po svom rasuđivanju

Objavljeno: 29.05.2021, 07:37h

Bilo kakvi i bilo čiji pritisci, medijska halabuka, u realnom životu Crkve Hristove nemaju uticaj na odluke Sabora, uključujući izbor arhijereja, njihovo naznačenje na pojedne episkopske katerde i slična pitanja

Srpska pravoslavna crkva jesaopštila da svoje odluke “ne donosi pod uticajem političkih ili medijskih kampanja ili pritisaka već isključivo po svom rasuđivanju”.

“U javnosti je, kao posljedica medijske kampanje insturirane posljednjih nedjelja od strane političkih krugova sa područja koje je šire od onog koje nazivamo srpskim zemljama, tendenciozno kreirana nedoumica ko uopšte zastupa vjerni narod u najvažnijim crkvenim pitanjima i ko utiče na donošenje odluka u najvažnijim crkvenim tijelima i organima”, navodi se u saopštenju SPC.

Dodaju da je odgovor “jasan i jednostavan”, te da je zasnovan na kanonima crkve i odredbama Ustava pomjesne Srpske pravoslavne crkve.

“Vjerni narod sa bilo kog područja u Saboru bilo koje pomjesne Crkve, zastupa i u ime tog vjernog naroda u Saboru i van Sabora donosi odluke u krajnjoj instanci isključivo nadležni eparhijski arhijerej. Arhijereji, članovi Sabora neke pomjesne Crkve, u ovom slučaju Srpske pravoslavne crkve, ne donose odluke pod uticajem političkih ili medijskih kampanja ili pritisaka, nego isključivo po svom rasuđivanju vodeći se isključivo brigom za spasenje i za dobro na ovom i onomo svijetu tog vjernog naroda. Bilo kakvi i bilo čiji pritisci, medijska halabuka, u realnom životu Crkve Hristove nemaju uticaj na odluke Sabora, uključujući izbor arhijereja, njihovo naznačenje na pojedne episkopske katerde i slična pitanja”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajru SPC.

Premijer Zdravko Krivokapić je saopštio da će Temeljni ugovor između Crne Gore i SPC biti zaključen u Crnoj Gori, te da je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, direktno i lično vršio pritisak da se izbor mitropolita crnogorsko-primorskog odgodi do rekonstrukcije Vlade.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register