Edukativno hodanje u lokalu

Objavljeno: 27.05.2021, 08:15h

Tražeći zdrav izlaz iz nezdrave pandemijske atmosfere i zaključavanja, Ivana i Ivan Mandić, mladi bračni par iz Podgorice, je u decembru lani odlučio da prohoda na poseban način.

“Pokrenuli smo video blog kao zajednički hobi, kako bi kao mladi ljudi lakše prebrodili pandemiju i pružili i sebi i drugima nove uvide u svijet koji nas okružuje. Prioriteti tokom Korone postali su drugačiji, a gledati u horizont bio je bonus posebno u periodu lokdauna. Bio je to naš eskapizam od društvene stvarnosti”, priča za PCNEN  Ivana, politikološkinja po obrazovanju.

Prva lokacija koju su posjetili bilo je Kaluđerevo oko u Lješanskog nahiji. Bio je to pun pogodak, i inspiracija za nova istraživačka hodanja u okolini glavnog grada. Nastavili su do Crvene stijene, pećine Magara, Obluna, Bobije, Velje Gore, Gradine Martinićke…

“Iako se znamo od srednje škole, ovo je naša prva saradnja na nekom projektu. Podijelili smo zaduženja, ja sam za tehnički dio, a Ivana informiše o istoriji i zanimljivosti lokacija. Susreti sa mještanima nepopularnih mjesta posebno su bili interesantni tokom prvog talasa Korone, jer selima kuda smo prolazili rijetko ima putnika namjernika. U gradu smo najuzbudljivi video snimili u unutrašnjosti Sahat kule. Bilo je to novo iskustvo za nas kao i mnoge koji su gledali video, a nijesu imali priliku uđu u kulu, jer je za to potrebna dozvola JU Muzeji i galerije. Posjeta nekadašnjem zatvoru “Jusovača” u centru grada ostavila je na nas veliki utisak, nažalost veoma loš. Zgrada je totalna ruina u stanju raspadanja, a mogla bi biti turistička atrakcija. Nadamo se da će nadležne institucije naći način za njenu valorizaciju, a voljeli bismo da to ne bude neki moderni objekat, već da zidovi ostanu sačuvani. U stanju kakva je sada, nije čak ni bezbjedno za posjetioce, a svako može tamo da uđe”, kaže Ivan za PCNEN.

Iako mnogi turisti, ali i stanovnici Podgorice kritikuju glavni grad “jer nema šta da ponudi”, Mandići su dokazali suprotno – onaj koji zna šta traži, to i pronađe. Međutim, ono u čemu su svi saglasni je nebriga nadležnih, ali i samih građana o svojoj okolini, a posebno kulturno-istorijskim lokalitetima.

“Naše emisije sa kratkih putovanja imaju za cilj da prvenstveno pokažu ljudima o kakvim je mjestima  riječ, kao i da im putem kamere pokušamo dočarati ljepotu prirode svuda oko nas. Turisti vole tu kombinaciju hajkinga i posjete nekom utvrđenju sa prelijepim pogledom. U najbližoj okolini Podgorice tu su Duklja i Medun, koji se reklamiraju, ali bilo bi dobro da postoji više informacija na tim lokalitetima. Ima oko Podgorice i vrlo lijepih plaža … Usput, neizostavno komentarišemo u kakvom su stanju mjesta koja posjećujemo. Neka od njih su i kulturno zaštićena dobra, ali snimci dokazuju da su sve samo ne to. Nevjerovatno je da neko dođe na vrh brda, provede tu neko vrijeme uživajući u krajoliku i na kraju ostavi smeće za sobom. Jednoga dana i stanovnici Crne Gore postaće svjesni da se priroda mora poštovati i čuvati, ali kod nas sve ide sporo, pa i to. U međuvremenu, valjalo bi primijeniti primjere dobre prakse i uvesti kazne za one koji zagađuju okolinu. Tako je svuda u svijetu”, kaže Ivana.

Od opreme imaju dron, kameru Go pro action i FUJI digitalni fotoaparat. Oboje su i ispred i iza kamere, a na povremenim odlascima u brda sa njima je često i neko od prijatelja. Kako najavljuju, tokom ljeta startovaće i sa video pričama sa sjevera i juga Crne Gore, kako bi izbjegli veliki podgoričke vrućine.

“Naša misija je prije svega da edukujemo sebe, jer smo shvatili da ne poznajemo našu zemlju koliko smo mislili, a onda i drugima da pružimo uvide kako Crna Gora izgleda iz našeg ugla. Naše video priče  na You tube imaju sada više od 1.000 pregleda. Zadovoljni smo jer se bavimo temom koja nije toliko aktuelna, pa nas prate samo oni koje naš rad zbilja zanima. Nedostaje nam samo vremena, imamo šta da snimamo, živimo u zemlji sa interesantnom istorijom i prelijepom prirodom, kao iz bajke. Svi mogući pejzaži su tu, sem pustinje”, objašnjava Ivan.

Na kraju poručuju svima koji već nijesu da se osvijeste i čuvaju prirodu, jer “ovim tempom ako nastavimo da  uništavamo vodu i vazduha, za nas nema budućnosti”.

“Korona je imala i pozitivan uticaj, jer su mnogi konačno sada shvatili koliko im priroda i selo znači.  Vratili su se svojim korijenima. Iako je Crna Gora mala zemlja, nas je još manje. Imamo obavezu da je  sačuvamo, prije svega od nas samih, za buduće generacije”,  kaže Ivana.

Irena ČEJOVIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply