Dan: MPC u posjedu prepiske između raščinjenog sveštenika i bivšeg direktora UP

Objavljeno: 17.05.2021, 10:20h

Dnevnik Dan je objavo dio prepiske bivšeg direktora Uprave policije Crne Gore Veselina Veljovića sa bivšim sveštenikom SPC Bojanom Jovanovićem u kojoj Jovanović pokazuje spremnost da dostavi dokaze o zločinima pedofilije u SPC.

“Iako se to dešavalo prošle godine, afera je aktuelizovana sada pred izbor mitropolita crnogorsko-primorskog i potpisivanjem Temeljnog ugovora. Prema dokumentaciji u koju je Dan imao uvid, koja sadrži i prepisku raščinjenog sveštenika Jovanovića sa crnogorskim istražiteljima, vidi se da je korespodencija počela još prošle godine. Pošto tada nije ispunjen cilj da se diskredituje Mitropolija i oteža njen status, jer su se na izborima desile promjene, afera je aktuelizovana sada. To zvanično potvrđuje i Mitropolija koju zastupa advokat Srpske pravoslavne crkve i Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić, koji je dostavio prepisku između Jovanovića, bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, njegovog pomoćnika Zorana Lazovića, šefa kabineta Petra Krstajića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. U jednoj od tih prepiski, Jovanović od Veljovića traži novac kako bi došao u Podgoricu da ispriča što zna o navodnom prikrivanju pedofilije”, piše Dan.

U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija zbog navodnog prikrivanja slučajeva pedofilije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i navodnih slučajeva podvođenja maloljetnika u Cetinjskom manastiru i Manastiru Dajbabe.

Krivičnu prijavu je  podnijela nevladina organizacija Montenegro International.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply