Hrvate i Čehe najmanje briga za privatnost podataka

Objavljeno: 15.05.2021, 09:27h

Eurostat je sproveo anketu među korisnicima mobilnih telefona u Evropskoj uniji koja se tiče privatnosti podataka, tj. navika korisnika prilikom instaliranja mobilnih aplikacija.

U prosjeku, 18% ispitanika je izjavilo da nikada nije nekoj aplikaciji zabranilo pristup određenim podacima, a 6% njih je kazalo da nije niti znalo da to može učiniti.

Među korisnicima koji nikada nisu odbili zahtjev aplikacije za pristup podacima najvećim su dijelom oni mlađi (20% njih u dobi od 16 do 24 godine), dok su oni iz dobne grupe od 65 do 74 godina u 14% slučajeva izjavili da nikada nisu odbili sličan zahtjev.

Ispitanici u Hrvatskoj su u čak 37% slučajeva izjavili da nikada nisu nekoj aplikaciji odbili pristup podacima koji je zatražila. Ovaj rezultat slijede Češka, Latvija, Litva i Kipar, koji čine top pet zemalja u kojima korisnici ne mare pretjerano za dozvole koje daju svojim aplikacijama.

Na suprotnom kraju ljestvice su Slovenija, Italija, Nizozemska, Portugal i Švedska, gdje je 13% ili manje ispitanika u skupini onih koji uvijek aplikacijama daju sve zatražene dozvole, prenosi bug.hr.

https://www.bug.hr/img/eurostat-hrvate-je-najmanje-briga-za-privatnost-podataka_uMbSjx.jpg

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply