Vladavina prava

Objavljeno: 10.05.2021, 19:50h

Piše: Omer ŠARKIĆ

Juče, u nedjelju, krenuo sam na more, iako nijesam imao propusnicu za međugradaski saobraćaj, čija zabrana važi vikendom. Na to sam se odlučio iz protesta, a ne zato  što sam imao potrebu i želju za odlazak na more. Takvo kršenje mjera sam najavio preko fejsbuka, pozivajući potpredsjednika Vlade Abazovića i ministra unutrašnjih poslova Sekulovića da me uhapse. Kod mosta na rijeci Cijevni zaustavila me je policija tražeći mi propusnicu. Policajcu sam odgovorio da je nemam. Na pitanje, gdje sam se zaputio, rekao sam da idem na more koje je moja metafizička i duhovna potreba (isto onako kako je premijer pravdao kršenje mjera od strane Crkve i vjernika), te da je jedini način da me u tome spriječe hapšenje ili prijava tužiocu. Policajac, valjda iznenađen mojim odgovorom i načinom kako sam mu to saopštio – potpuno smireno i nepokolebljivo rekao mi je da me neće hapsiti niti pisati prijavu i poželio mi sretan put.

Mislio sam da ću do Petrovca – gdje sam se uputio- biti zaustavljen još koji put i priveden. Nažalost, to se nije desilo.

Zašto nažalost?

Želio sam da budem priveden i procesuiran zbog kršenja od Vlade donijetih mjera za suzbijenje zaraznih bolesti, da bih vidio po kom osnovu me država može kazniti ako je zakon jednak za sve, a ako pri tome moje kršenje mjera izaziva mnogo manju opštu opasnost po društvo od onog koje je bilo masovno i grubo, a koje je premijer opravdao, stavljajući kršioce iznad zakona.

Pišući predhodni tekst „Iznad zakona“ znao sam da ću biti izložen linču u atmosferi pravoslavnog fundamentalizma, nacionalizma i ludila koje je zavladalo Crnom Gorom od pobjede na izborima bivše opozicije a sadašnje vlasti. Nijesam znao da će mi samo dva dana nakon teksta, vladika kojeg još zovemo premijerom stati u odbranu izjavama na Konferenciji za štampu, gdje nam je saopštio da za Crkvu, sveštenstvo i vjernike zakoni ne važe, da ih oni mogu kršiti jer su iznad zakona – upravo kako sam tvrdio u pomenutom tekstu. Metafizikom, duhom i onozemaljskim životom premijer je pravdao kršenje zakona. Njegov lični osjećaj, vjerovanje i dogmu kao pripadniku i vjerniku najzastupljenije i najuticajnije vjerske zajednice u Crnoj Gori, Krivokapić kao mjeru agresivno nameće svim građanima Crne Gore, u kojoj egzistiraju još dvije religije, ateisti i agnostici, čime diskfalivikuje sebe kao premijera svih građana. Možda se zbog  toga isključivo obraća sa “poštovani narode”, pri čemu je poštovan izgleda samo onaj narod koji pripada njegovom religijskom krugu i ubjeđenju.

U normalnoj državi – što mi nikad nijesmo bili, poslije ovakvih premijerovih izjava Vlada bi automatski pala, a u pravnoj, državni tužilac bi pokrenuo postupak protiv njega zbog kršenja Ustava i diskriminacije, tj. stavljanja iznad zakona jednog dijela građana.

Premijer je, uz to, izjavio da njegova Vlada neće hapsiti sveštenike, dodjeljujući im imunitet kakav nemaju ni poslanici u parlamentu. Ostaje nam da vjerujemo kako su sveštenici poslanici izabrani od samog Boga, pa stoga i bezgrešni. Ta izjava, vidim, nije zavrijedila pažnju javnosti.

Kada je bivši direktor policije Veljović, na insistiranje voditelja emisije “Načisto”, svojevremenio izjavio da ne bi uhapsio tadašnjeg premijera Đukanovića i kada bi se ogriješio o zakon jer nam je donio državu, sva javnost se uzbrurkala, danima je to bila glavna vijest, a Veljović – sa pravom, bio izložen opštoj kritici, ruglu čak.

Krivokapićeva izjava sa mjesta premijera iste težine – ako ne i veće – doživljena je kao vrhunski patriotizam, valjda, jer su nam sveštenici i Crkva donijeli novu vlast, stoga za njih zakoni ne važe.

Kada pišem tekstove i iznosim stavove, dobrom dijelu čitalaca je važnije moje ime nego sami stav i ponuđena argumentacija. Ime me uvijek diskvalifikuje za pravo na donešenje bilo kakvog kritičkog suda. Od uspostavljanja nove vlasti ono je postalo jeres. Svaki kritički stav prema novoj vlasti, uticaju Crkve pogotovo, kvalifikuje se kao neprijateljstvo prema srpstvu i pravoslavlju od strane muslimana.

Takvim dušebrižnicima, koji će i po objavljivanju ovog teksta osuti drvlje i kamenje po meni – zbog imena – unaprijed da odgovorim. Držim se principa i moji stavovi nemaju nikakve veze sa tim o kojoj vjeri se radi. Tako sam, kada je reis Fejzić objavio da je na ogradi Osmanagića džamije osvanuo iscrtan krst, zbog čega je izbila prava nacionalistička pomama, napisao poruku ministru policije, tražeći od njega da odmah pošalje forenzičare koji bi sa lakoćom i u kratkom roku mogli ispitati da li je krst doista „osvanuo“ tog jutra, kako je resi Fejzić tvrdio, ili je tu desetak godina kako su tvrdili drugi pojedinci. U poruci sam insistirao da, ako se ispostavi da je Fejzić iznio neistinu, istog momenta bude procesuiran zbog izazivanje panike i nereda, jer zakon mora biti jednak za sve. Smatrao sam i smatram da se pravna država gradi jedino tako, a da je odgovornost javnih ličnosti i vjerskih velikodostojnika mnogo veća od odgovornosti nas, običnih građana, upravo zbog ugleda kojeg zasluženo ili nezasluženo oni zauzimaju u društvu.

Većina onih koji su mi bili saborci u borbi za pravnu državu i protiv diskriminacije bilo koga i bilo koje vrste, ne samo da šutke posmatraju sadašnju, već je najčešće brane dajući joj podršku. Često se pitam da li su to oni isti ljudi koje sam poznavao, cijenio, borio se sa njima.

Od političkih partija, čak i onih građanskih ili „građanskih“, nikad nijesam mnogo očekivao, jer im je partijski interes i rejting uvijek na prvom mjestu, ispred opštih interesa i branjenja bilo kakvih, pa i osnovnih principa. Ali od građana jesam, što je očigledno bila još jedna moja zabluda.

Izjavama na poslednjoj konferenciji za štampu Krivokapić je zabio glogov kolac makar nadi da će se nova vlast boriti za pravu državu. Jer u državi koja teži vladavini prava zakon je jednak za sve, niko nije iznad i izuzet od njega, kako u duhovnom tako u sekularnom svijetu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register