Prijeti li nam Marsova kuga?

Objavljeno: 04.05.2021, 08:07h

Donošenje uzoraka sa Marsa na Zemlju predstavlja ogroman rizik i moglo bi da izazove pandemiju „Marsovske kuge“, upozorava grupa naučnika okupljena u Međunarodnom komitetu protiv donošenja uzoraka sa Marsa (ICAMSR), prenosi Sputnjik.

Rover NASA „Perzeverans“, koji je sleteo na Mars prošlog ljeta, uz podršku helikoptera „Indžinuiti“, vrijedno „radi“ i između ostalog prikuplja uzorke tla koje će naučnici na Zemlji detaljno proučavati.

NASA, zajedno sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA) priprema lender koji će se spustiti na Mars 2026. godine, kako bi pokupio te uzorke i vratio ih na Zemlju. To će biti prvi put da se dio Marsa nađe na Zemlji, ali pojedini naučnici strahuju da bi to moglo da donese nepoznate mikroorganizme na našu planetu.

Direktor ICAMSR Bari Digregorio predlaže da se marsovski uzorci prvo odnesu na Mjesec, gdje bi mikroorganizmi mogli da budu identifikovani i stavljeni u izolaciju, na takozvanoj svemirskoj stanici Mjesečeva kapija. Tamo bi uzorci tla sa Marsa mogli da budu proučeni i da se naučnici uvjere kako nema opasnosti od neke „Marsovske kuge“ na Zemlji.

„To je jedini način da 100 odsto garantujemo zaštitu Zemljinoj biosferi“, rekao je Digregorio.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register