Abazović: Ugovor sa SPC potpisati nakon izbora mitropolita

Objavljeno: 04.05.2021, 14:02h

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović ocijenio je da bi najbolje bilo da se Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvu (SPC) potpiše nakon izbora mitropolita crnogorsko-primorskog, jer je to bila želja i preminulog mitropolita Amfilohija

“Najvažnije je da se to pitanje riješi na najbolji mogući način i u skladu sa Ustavom Crne Gore”, rekao je Abazović za “Danas”.

Što se tiče ugovora, namjera Vlade je bila – i prilikom donošenja aktuelnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, da sve vjerske zajednice – uključujući i SPC, budu dio jedinstvenog pravnog poretka Crne Gore.

“Potpisivanje ugovora je korak u tom pravcu, a vjerujem da će Vlada – koja ugovor potpisuje u ime svih građana, shvatiti potrebu da takav Ugovor postane javan i prije čina potpisivanja”, kaže Abazović.

Najvažnije je, ističe, da se to pitanje riješi na najbolji mogući način i u skladu sa Ustavom Crne Gore.

Kada je riječ o regionalnim odnosima, Abazović ističe da je za Crnu Goru od izuzetne važnosti da vodi dobrosusedsku politiku sa svima, a naročito sa Srbijom.

“Radujem se skorijoj posjeti svim zemljama regiona, a žao mi je što pandemija korona virusa i restrikcije putovanja usporavaju te bilateralne susrete. Vjerujem da ćemo, već do kraja godine, obići sve zemlje regiona i važne partnerske zemlje u svijetu. Kao mala zemlja, Crna Gora može i treba biti iskreni prijatelj sa svima”, rekao je Abazović.

Na pitanje kako se ipak dogodilo da prije Srbije posjeti Kosovo, potpredsjednik crnogorske vlade odgovara da je na Kosovu boravio prilikom odlaska u službenu posjetu Republici S.Makedoniji.

“Očekujem uskoro posjetu svim zemljama regiona i pozivam sve građane tih zemalja da posjete Crnu Goru tokom letnje turističke sezone”, kaže Abazović, ne precizirajući da li je iz Srbije stigao bilo kakav poziv.

Kada je riječ o slučaju nekadašnjeg visokog funkcionera Crne Groe i predsjednika Zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, Abazović kaže da je Vlada obnovila zahtjev za njegovo izručenje i da se nada da će sa državom Srbijom biti pronađen zajednički jezik, a Marović priveden pravdi.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply