‘Zenit’ nakon stoljeća ponovo spojio Zagreb i Beograd

Objavljeno: 03.05.2021, 20:07h

Povodom stogodišnjice osnivanja časopisa Zenit i podsjećanja na kulturno nasleđe zenitizma kao pokreta, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Fakultet likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu uspostavili su saradnju u vidu zanimljivog umjetničkog projekta – Zenit 21/21.

Za samo pet godina postojanja, časopis Zenit je sa svoja 43 broja ostavio nemjerljiv uticaj na umjetnike koji su bili u doticaju sa njim. Bio je orijentisan ka novim medijima i poigravanju formom, a samo neki od njegovih saradnika bili su Vladimir Majakovski, Vasilij Kandinski, Kazimir Maljevič, Egon Šile, Mark Šagal…, prenosi p-portal.net.

U uvodnom tekstu prvog broja časopisa Zenit (1921), njegov urednik Ljubomir Micić piše da „ulazimo u Novi Decenij i moramo preko granica Jugoslavije (…) Mi ulazimo ispaćeni i preobraženi. Ulazimo sakati i povređeni kao ljudi, ali u nama je snaga onih koji su patili, bili poniženi, bili kamenovani na prangeru Evrope. Naš ulaz u treći decenij XX stoleća neka bude borba za čovečnost kroz umetnost.”

Krećući se od ekspresionističkih, preko dadaističkih i konstruktivističkih povezivanja, Zenit je sa Ljubomirom Micićem i njegovim bratom Brankom Ve Poljanskim, ali i brojnim saradnicima, u periodu od 1921. do 1926. bio važno čvorište avangardne mreže na jugoslovenskim prostorima, piše u tekstu Zenitizam – čvorište avangardne mreže

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register