'; ?>

Work and Travel: Hoće li i ovog ljeta propasti studentski američki san?

Objavljeno: 01.05.2021, 16:14h

Program Work and Travel (WAT), preko kojeg crnogorski studenti godinama odlaze da rade u SAD, od početka pandemije koronavirusa je u stanju mirovanja. Međutim, agencije preko kojih se studenti za ovaj program prijavljuju nisu obustavile rad, pa su mnogi koji su se nadali odlasku u Ameriku prošlog ljeta ostali i bez dijela novca i bez putovanja.

Studentkinji Aleksandri Đorđević, koja se prošle godine po treći put prijavila za WAT program, situacija sa pandemijom koronavirusa predstavlja veliki izazov.

“Prethodne dvije godine sam išla na WAT program i već se prijavila za treću godinu, ostvarila kontakte na poslu, napredovala. Svakako, odlazak na ovaj program ne može da se poredi ni sa čim, kao ni stečeno iskustvo i prelijepe uspomene. Vjerujem da je svima koji su željeli da odu teško palo saznanje da je program otkazan”, kaže Aleksandra.

Dvije rate koje je uplatila za odlazak nisu joj refundirane u novcu već u vaučerima, koje može iskoristiti za narednu prijavu u slučaju ponovnog apliciranja za program ili ih može ustupiti nekom drugom studentu/kinji.

Aleksandra Đorđević

Uzevši u obzir kakvu-takvu stabilizaciju situacije sa pandemijom i početak masovne vakcinacije, Aleksandra se nada da će ove godine postojati mogućnost odlaska. Vjeruje da će izbor poslova ipak biti znatno sužen.

“Mnogo poslodavaca se povuklo, a i prednost zapošljavanja svakako će imati američki državljani”, kaže Aleksandra u razgovoru za PCNEN.

Student Miloš Milić je odlučio da rizikuje i da, bez obzira na neizvijesnost dobijanja vize, uplati novac za odlazak na program.

“Za plaćanje programa se nisam zaduživao, već sam platio od svog novca. Mislim da će postojati mala mogućnost da se ide ove godine, iako viziranje još uvjek nije počelo, za razliku od ostalih zemalja u regionu. Ukoliko bude viziranja, mislim da će prednost imati studenti koji su već išli na program prethodne dvije godine, izuzev prošlogodišnje sezone”, kaže Miloš.

Iako još uvijek nema zvaničnih informacija, onje čuo da će viziranje početi polovinom maja.

“Što se tiče problema naplate studenta od strane agencije ukoliko se ne održi program, mislim da će to biti u vidu vaučera jer pretpostavljam da agencije nemaju neku zaradu ove godine, pa samim tim i nemaju mogućnost da vraćaju uloženi novac studentima”, procjenjuje Miloš.

Miloš Milić

Agencije optimistične, ponuda poslova kao i ranijih godina

U agenciji  Atik plus, prošle godine se za WAT program prijavilo oko 450, dok je ove godine broj pao na oko 230 studenata.

“Što se tiče ove sezone, nadamo se najboljem, jer su ambasade iz regiona, odnosno u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Bugarskoj, već počele da izdaju vize za WAT”, kaže direktor agencije Atik Plus Janko Bošković.

On smatra da studenti koji su se prošle godine prijavili i uplatili novac, a bili su onemogućeni da odu, nisu imali gubitaka jer su dobili mogućnost da iskoriste prvu ratu od 250 dolara za ovu sezonu.

“Ponuda poslova je apsolutno identična kao ranije. Amerika izlazi iz korona krize i većina saveznih država je potpuno otvoreno, tako da očekujemo dobro ljeto za studente koji uspiju da odu”, dodaje Bošković.

On navodi da agencije nisu dobile nikakve subvencije od države, bez obzira na to što se program prošle godine nije mogao realizovati za student iz Crne Gore.

Bez naznaka o izdavanju viza

Iako se i studenti i agencije nadaju da će se situacija ove godine promijeniti, za to još uvijek nema ozbiljnijih naznaka.

Glavni problem zbog kojeg je WAT program prošle godine otkazan jeste stopirano izdavanje viza.

U junu je predsjedničkom proklamacijom obustavljen ulazak određenih stranih državljana u SAD, uključujući suspenzije “J1” vize povezane sa WAT programom, što do danas nije promijenjeno.

Iz ambasade SAD u Podgorici su kazali za PCNEN da ova institucija radi na što bržem i sigurnijem nastavljanju rutinskih usluga izdavanja viza, nakon suspenzije zbog COVID-19.

“Međutim, pandemija i dalje ozbiljno utiče na broj viza koje smo u mogućnosti da obradimo. Ulažemo značajne napore sa ograničenim resursima da se bezbjedno vratimo na nivo prije-pandemijskog opterećenja”, poruka je iz dipolomatskog predstavništva.

 Američki san crnogorskih studenata

“Work and Travel“ program izuzetno je popularan. kako među studentima u svijetu tako i u Crnoj Gori. Studenti osnovnih, magistarskih i doktorskih studija, u dobi između 18 i 30 godina, i mogu se sporazumijevati na engleskom jeziku, ispunjavaju osnovne uslove za odlazak na rad u SAD.

Troškovi apliciranja iznose u prosjeku oko 1,500 eura, a na WAT programu u SAD studenti mogu ostati najduže pet mjeseci, od čega četiri mogu provesti radeći, a jedan mjesec putujući.

Poslovi su sezonskog karaktera i najčešća mjesta za rad su hoteli, restorani, prodavnice, bazeni, zabavni parkovi…

Većina studenata iz Crne Gore često se više puta prijavljuje za ovaj program zahvaljujući uglavnom pozitivnim iskustvima što se tiče kontakata, putovanja i, prije svega, dobre zarade.

Bogdan PIPOVIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register